Rendkívüli hír: Nem engedték hazatérni Belaruszba a minszki érseket

Kitekintő – 2020. augusztus 31., hétfő | 18:20

A minszk-mahijlovi főegyházmegye általános helynöke, Jurij Kazabucki püspök hivatalosan bejelentette, hogy a Belarusz Köztársaság határőrei augusztus 31-én megtagadták a belépést a Lengyelországból hazatérni szándékozó Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsektől, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökétől.

Jurij Kazabucki jelezte, hogy augusztus 31-én, hétfőn Tadeusz Kondrusiewicz érsek lengyelországi szolgálati útjáról tartott haza.

A Kuźnica Białostok-Bruzgi határátkelőhelyen a Belarusz Köztársaság határőrei magyarázat nélkül megtagadták a belarusz katolikus püspöki kar elnökétől, hogy beléphessen az országba. Tadeusz Kondrusiewicz a Belarusz Köztársaság állampolgára.

Tadeusz Kondrusiewicz érsek a belarusz elnökválasztás nyomán kezdődő tiltakozási hullámban többször intézett felhívást az ország vezetőihez, melyben megbékélésre, az erőszak leállítására és a foglyok szabadon bocsátására szólított, illetve augusztus 30-án nemzeti imádságra hívta a katolikusokat és minden jó szándékú embert. A belarusz hatóságok nemteszését jelezte, hogy a napokban több katolikus templom bejáratát elbarikádozták. Az orosz ortodox egyház szinódusa augusztus 25-én felmentette hivatalából a belarusz ortodox egyház vezetőjét, Pavel minszki és zaszlavi metropolitát, aki korábban csatlakozott a katolikus érsek békefelhívásához. Helyére Veniamin bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. 

A Belarusz Katolikus Egyház múltjáról és jelenéről bővebben Pintér Gáborral, a Belarusz Köztársaság korábbi apostoli nunciusával készült interjúnkból tájékozódhat.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és foró: Catholic.by

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria