Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

2019. február 15., péntek | 19:22

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

2017 nyarától 2018 decemberéig tartott az a munka, melynek keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint saját forrásból lehetőség nyílt az Ulászló-graduálé restaurálására.

A gazdag díszítésű, vastag fatáblás, egészbőr kötésű kódex prágai műhelyben készült II. Ulászló cseh és magyar király (1490–1516) részére vagy megrendelésére. 399 pergamenlevélből áll, súlya 38 kilogramm. Kívül veretek és csatok; belül pedig csaknem ezer darab iniciálé, lapszéli ábrázolás, jelenetek, ember- és állatfigurák díszítik.

A külső táblákon Ulászló királyi jelvényei, a lengyel sas és a cseh kétfarkú oroszlán látható. A budai várkápolnában használták, magyar használatára utal, hogy a benne szereplő mindenszentek litániája magyar szenteket is említ. A kódex 1526 utáni sorsa nem ismert, de tudható, hogy a török elől 1543-ban Esztergomból Nagyszombatba menekült egyház már használta a kötetet, a menekített javak része lehetett a graduálé is.

A restaurálás hosszú folyamatát az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, Péterfi Gyöngyvér okleveles papír- és bőrrestaurátor végezte. A kötet gerince a hatalmas vastagság és súly miatt megnyílt, így elsőként a stabilizálás, a deformálódás megszüntetése volt a legfontosabb. A lapokat egyenként tisztították, simították, és szükség szerint ki is pótolták. A vegyszeres kezelés mellett speciális radírokat alkalmaztak, a pótlásra japán papírt használtak. A bőr tisztítása, simítása, pótlása és a fémveretek korróziómentesítése látványos állapotváltozást eredményezett. A kötetet szakszerű védőtok veszi körül, melyben megfelelően megoldható épületen belüli szállítása is.

A kódex méreténél fogva és állományvédelmi okokból csak virtuálisan lapozható, így azonban mindenki számára elérhető a könyvtár honlapján. Megtekintésére az intézmény múzeumi terében 2020-ban, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülő időszaki kiállítás keretében lesz lehetőség.

Bővebben a kódexről:

Körmendy Kinga: Ulászló-graduále: kérdések és lehetséges válaszok, Ars Hungarica, 1 (2013), 114–123. o.

Kiss Gábor: Az Ulászló-graduále utóélete az újabb kutatások fényében, Magyar Egyházzene, 20 (2012/2013), 315–322. o.

Szöveg: Szalai Katalin/Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Fotó: Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda