Romok a törökországi İznik-tóban – Vértanú tiszteletére épült az 1600 éves bazilika

Kultúra – 2017. június 28., szerda | 19:40

Feltehetően Szent Neofitosz tiszteletére épült az az 1600 éves bazilika, melynek maradványait légifotóknak köszönhetően fedezték fel 2014 elején a Törökország északnyugati részén található İznik-tóban, a parttól mindössze húsz méterre.

İznik latin neve, Nicea ismerősebben cseng sokak számára, hiszen a város az első egyetemes zsinat helyszíne volt 325-ben.

A 4-5. században épült bazilikát feltehetően Szent Neofitosz tiszteletére szentelték fel, aki Diocletianus császár uralkodása idején, 303-ban szenvedett vértanúhalált. Római katonák rendkívüli kegyetlenséggel végeztek a tizenhat esztendős ifjúval; valószínűleg halála helyszínén emelték a templomot.

A bursai Uludağ Egyetem régészeti tanszékének tanára, Mustafa Şahin elmondta: a háromhajós bazilika romjait légifotóknak köszönhetően fedezték fel 2014-ben; másfél-két méter mélységben, a víz alatt állnak. A szakember feltételezi, hogy a templom a niceai zsinat hatására épült, melyet Nagy Konstantin 325-ben hívott össze. Hozzátette: fennmaradtak metszetek a középkorból, melyek Neofitosz vértanúhalálát ábrázolják, ezeken jól látható, hogy tópart közelében történt az eset.

A régészek szerint földrengés dönthette romba a bazilikát, feltehetően 740 tájékán. Nem építették újjá, s a vízszint változásai miatt idővel víz alá kerültek a maradványai; a helyszínen víz alatti múzeum kialakítását tervezik.

Az Amerikai Régészeti Intézet (Archaeological Institute of America) a bizánci templom víz alatt rejlő romjait 2014 legjelentősebb régészeti felfedezései közé sorolta.

Forrás és fotó: Pravmir.com; Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria