Rózsafüzér vagy csokitojás? – Ferenc pápa gyerekekkel találkozott egy római plébánián

Ferenc pápa – 2024. április 15., hétfő | 12:43

Ferenc pápa április 11-én, csütörtökön délután ellátogatott a Róma külvárosában, a Borghesiana negyedben található Vianney Szent János-plébániára, ahol az elsőáldozásra készülő gyerekekkel találkozott, és felavatta az úgynevezett imaiskolát. Ez volt az első a 2025-ös szentévre való lelki felkészülésként meghirdetett imádság évére tervezett találkozók közül.

Ferenc pápa a gyerekek számos kérdésére kötetlenül válaszolt, és arra buzdította őket, hogy vállalják fel hitüket, forduljanak imával Istenhez a jó és a rossz időkben egyaránt. „Forduljatok mindig Istenhez, és imádkozzatok hozzá még az élet legnehezebb pillanataiban is! Köszönjétek meg neki a hiteteket, és mindenkor a kis és a nagy dolgokat, beleértve azt is, amit eszel!”

Mintegy kétszáz gyermek volt jelen a találkozón, akik elsőáldozásukra készülnek a Vianney Szent János-plébánián. A Szentatya közel egy órát töltött a gyerekekkel, és a találkozó egyben az imaiskola felavatása is volt. A pápa úgy döntött, hogy az imádság évére tervezett találkozósorozatot a gyerekekkel kezdi. Ferenc pápa hangsúlyozni kívánta, hogy „mondjunk köszönetet mindenért a szülőknek, a barátoknak, a tanároknak és a katekétáknak, de mindenekelőtt Istennek”.

Fontos, hogy mindent megköszönjünk. „Például, ha belépsz valakinek a házába, és nem mondasz köszönetet, kérsz elnézést, vagy nem köszönsz, az vajon szép dolog?” – tette fel a kérdést a pápa. Az első szó tehát a „köszönöm”. A hála kifejezése mellett emlékeztette a gyerekeket, hogy kérjenek engedélyt, amikor szükséges, és ismerjék fel, mikor kell bocsánatot kérniük. „Három szó: köszönöm, kérem, bocsánat” – mutatott rá ezek fontosságára a pápa.

A gyerekekkel folytatott beszélgetés központi témája az ima volt. A pápa hangsúlyozta, hogy az imának soha nem szabad hiányoznia, még az élet sötét pillanataiban sem. Melyek ezek? – kérdezte. „Ha valaki meghal, ha valaki rosszul lesz, ha veszekszel egy barátoddal.”

A gyerekek nem haboztak válaszolni. Az egyik legmeghatóbb kérdés Alice-től érkezett, aki maga is betegséggel küzd, és azt kérdezte: „Hogyan mondhatok köszönetet az Úrnak a betegségben?” „Még a sötét pillanatokban is hálát kell adnunk az Úrnak – válaszolta a Szentatya –, mert türelmet ad nekünk a nehézségek elviseléséhez. Mondjuk együtt, hogy »köszönjük, Uram, hogy erőt adsz a fájdalom elviseléséhez«” – biztatta a gyerekeket a pápa.

Hogyan imádkozol? Mit mondhatsz az Úrnak? – kérdezte a pápa a gyerekektől. Az egyik gyerek felállt, és eszébe jutott, hogy a családjával mindig imádkozik evés előtt. „Valami fontosat mondtál” – választolt a pápa. „De tudod, hogy sok gyerek van, akinek nincs mit ennie?” – kérdezte. „Hálát adok az Úrnak, hogy adott nekem enni? Hálás vagyok neki, hogy van családom?” – tett fel újabb elgondolkodtató kérdéseket a pápa.

Az utolsó kérdés a hit témáját érintette: keresztények vagytok? Van hitetek? Ferenc pápa buzdította a gyerekeket, hogy mondják együtt: „Köszönöm, Uram, hogy adtál hitet.”

Voltak gyerekek, akik a halál és a magány okairól kérdezték a pápát, Sofia pedig, aki néhány napon belül elsőáldozó lesz, elmondta, hogy megrázták a háborúk hírei, ami miatt felmerült benne a kérdés: hogyan lehet köszönetet mondani egy ilyen tragikus pillanatban? „Mindig, minden pillanatban köszönetet kell mondanunk az Úrnak!” – mondta a pápa. Végül azt javasolta: „Mielőtt lefekszel, gondold át: mit köszönhetek meg ma az Úrnak? Adj hálát!”

A találkozó végén a Szentatya a gyerekekkel közösen elmondott egy hálaadó imát, amelyet erre az alkalomra írtak, és a szentév logójával ellátott szórólapra nyomtattak ki.

Ferenc pápa meglepetéssel is készült: „Hoztam nektek rózsafüzért és csokitojást is. Rózsafüzért vagy tojást kértek?” A kicsik különböző válaszokat adtak a kérdésre, ami nevetést váltott ki a hitoktatókból. Nekik és a lelkipásztoroknak ajándékozta a Szentatya a Jegyzetek az imádságról című sorozat első hat kötetét, amelyeket az Evangelizáció Dikasztériuma állított össze és a Vatikáni Könyvkiadó nyomtatott ki, hogy segédanyagokkal támogassa a lelkipásztori munkát és az imaéletet a közelgő szentév előtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria