Sandri bíboros: Örömteli és testvéri volt a bari ökumenikus imatalálkozó

2018. július 12. csütörtök, 15:28

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa egyértelműen pozitív mérleget vont a július 7-i bari találkozóról, amelyen Ferenc pápa együtt imádkozott a békéért a keleti egyházak vezetőivel.

A L’Osservatore Romano napilapnak adott interjúban Leonardo Sandri bíboros örömteli, boldog napnak nevezte július 7-ét, mely a testvéri közösség, az egység, a közös aggódás és a békekeresés jegyében telt Kelet és Nyugat közös szentje, Mirai Szent Miklós városában. Együtt imádkoztak a szeretett és meggyötört Szíriáért és Irakért, megerősítve közös elkötelezettségüket a háborútól, üldözéstől, hatalomharctól szenvedő keresztény testvérekért, akik egy olyan érdekkonfliktus kereszttüzében vannak, amely idegen a térségtől, a lakosságtól. Ez azonban hallatlan menekültáradatot indított el, és szörnyű sebet ejtett a keresztény jelenléten, mely egyre csökken a Közel-Keleten. Ezért mondta a pápa, hogy a Közel-Kelet a keresztények nélkül elveszíti sajátos arculatát.

A közel-keleti pátriárkák lelkesen és örömmel vettek részt a találkozón, annál is inkább, mert a kezdeményezés ötlete tőlük indult. Káld és ortodox püspökök is kérték Ferenc pápát, hogy tegyen valamit a közös fellépés érdekében. Közel-keleti püspökök írtak a Szentatyának, hogy hívjon össze egy ülést, amelyen katolikusok, ortodoxok összegyűlnek a térség keresztényeinek megsegítésére – mondta el a vatikáni napilapnak Sandri bíboros. Hozzátette, nagy öröm volt számukra, hogy a pápa meghallgatta őket. Nagyra értékelték Bari városának és az érsekségnek a vendéglátását, és büszkén álltak Ferenc pápa mellett. Ami a Keleti Egyházak Kongregációjának kompetenciáját illeti, a katolikus pátriárkák szinte valamennyien jelen voltak. Csupán a melkita pátriárka nem tudott eljönni, mivel nem szakíthatta félbe amerikai látogatását – az aleppói metropolita, Jean-Clément Jeanbart érsek képviselte őt.

„Konkrét előrelépésről beszélhetünk a bari találkozóval kapcsolatban, mely nem tárgyalóasztalnál, hanem a közösségből született. Olyasformán, mintha rátalálnánk az ima és a beszélgetés új formájára, amivel megmutathatjuk a világnak azt az egységet, amelyet annyira siratunk, mert elvesztettünk – magyarázta a bíboros. – Azt az egységet, amely felé mind haladni akarunk. Amikor körülnéztünk, megállapíthattuk: milyen szép és örömteli, amikor a testvérek együtt vannak!”

Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora felszólalásán túl mindenki elmondhatta véleményét a Szent Miklós-bazilikában, ahol zárt ajtók mögött zajlott a megbeszélés a pápa és a keleti egyházak vezetői között. Pizzaballa érsek beszámolója mindenkire nagy hatással volt, és ezzel kapcsolatos észrevételeiket meg is osztották egymással, kezdve a Szentatyával. Valóban újdonságnak számít, hogy az egyes felszólalásokat, nézőpontokat, véleményeket összegyűjtve beszélgettünk egymással, és ez előrevetíti a jövőbeli közös munkát – jegyezte meg a vatikáni bíboros.

Miért éppen Barit választották a találkozó színhelyéül? Bariba a világ minden tájáról érkeznek zarándokok, nemcsak Európából, hanem a Közel-Keletről is. A katolikusok és az ortodoxok is előszeretettel keresik föl Szent Miklós városát, hiszen a mirai püspök keleten és nyugaton is nagy tiszteletnek örvend. Bari őrzi az Úti Boldogasszony ősi ikonját, amely előtt a város érsekével, két keleti pátriárkával, püspökökkel és papokkal vasárnap szentmisét mutattak be a székesegyház kriptájában. Az első századokat idéző szentkép előtt misézni az ökumenizmusról tanúskodik. A Szűzanya kezének mozdulatával jelzi az utat a pápának, a pátriárkának, mindenkinek: Íme az út, Jézus. Ha Jézus tanúi vagyunk és az ő igéjét hirdetjük – nemcsak szóval, hanem életünkkel is – akkor éljük meg a valódi ökumenizmust. A szervezés, a közös ima, a lakosság részvétele az eseményen Bariban, melyet a Kelet ablakának neveznek, nagyszerű kezdeményezés volt, amely igazán jól sikerült – jelentette ki a bíboros.

Leonardo Sandri a jövőbeli távlatokról szólva már nem nyilatkozott ilyen optimistán, hiszen a Közel-Keletről érkező aggasztó hírek mindenkit lesújtanak. „Ekkora szenvedés láttán elakad a szó. Csak remélhetjük, hogy a háborús katasztrófa felelősei meghallgatják a bari találkozó üzenetét. Békét kíván az emberiség. Vessenek véget az emberek, a gyermekek szenvedésének, ahogyan azt a Szentatya kérte, amikor a Szent Miklós-bazilika előtt galambokat eresztettek az égbe. »Jöjjön el neked a béke!« Nincs más út a jövő építésére, csak ha biztosítjuk a békét és a biztonságot, a szabadságot és az igazságosságot, valamint a fejlődést e térségben.”

A július 7-i imatalálkozó megmutatta, hogy Olaszország és Bari milyen szerepet játszik a Krisztus nevében való békére és igazságosságra épülő jövő megteremtésében – zárta a L’Osservatore Romanónak adott interjút Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat