Secretum – A vatikáni levéltár prefektusának római könyvbemutatója

Kultúra – 2024. március 10., vasárnap | 13:01

Február 29-én mutatták be Rómában a Secretum, Papi, guerre, spie: misteri dell’Archivio Vaticano svelati dal Prefetto che lo guida da un quarto di secolo, Intervista con Mons. Sergio Pagano (Titok, pápák, háborúk, kémek: a Vatikáni Levéltár rejtélyeit az intézményt 25 éve vezető prefektus tárja fel – Interjú Sergio Pagano püspökkel) című könyvet.

A különleges alkalomnak  a  Fondazione Marco Besso díszterme adott otthont, az Örök Város szívében, a Largo di Torre Argentinán. Az eseményen a szerző, a Vatikáni Apostoli Levéltár püspök-prefektusa mellett számos újságíró és meghívott érdeklődő vett részt. A Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport (HUN-REN PPKE-PTE) képviseletében jelen volt Nagy Katalin, a kutatócsoport vatikáni levéltári rezidense, egyben a Moravcsik Gyula Intézet tudományos munkatársa. Az alábbiakban az általa készített összefoglalót olvashatják.

A bemutatót a La Repubblica főszerkesztője, Paolo Pagliaro nyitotta meg, aki maga is több könyv szerzője. Elsősorban felhívta a figyelmet arra, hogy a könyv címe – Secretum – a Vatikáni Titkos Levéltár névre utal vissza. A levéltárban fellelhető dokumentumok a mai napig arra várnak, hogy alapos kutatás révén megfelelő értelmet nyerjenek. Sok megválaszolatlan kérdés vár mindmáig válaszra XII. Pius és akár Galileo Galilei személye körül.

Másodikként Paolo Mieli szólalt fel, aki nyugdíjazásáig a Corriere della Sera vezetőszerkesztője volt. Beszédében kiemelte, hogy Sergio Pagano püspök könyve helyes módon rajzolja le XII. Pius pápa alakját a holokauszt eseményei körül; ugyanez mondható el VIII. Henrik angol királyt és Amerika felfedezését illetően. Lucio Caracciolo, az Italian Geopolitical Review főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, mit jelent XII. Pius hallgatása, akkor is ha köztudott, hogy az Egyház rengeteg zsidó üldözött segítségére kelt.

Massimo Franco, a Corriere della Sera szerkesztőbizottságának tagja megjegyezte, hogy Sergio Pagano 45 éve levéltárosként és 27 éve prefektusként mindenkinél jobban ismeri a vatikáni levéltári fondokat és azok titkait. A levéltár egyik félreeső rejtekében talált rá olyan dokumentumokra, melyek azt igazolják, hogy XII. Pius pápa jól szervezett politikai hírszerzői hálózattal, már-már „kémrendszerrel” rendelkezett. Ugyanezen dokumentumok közül felmerül, hogy az Egyház számára kényes ügyeket jelentő dokumentumokat elégették. Ezzel kapcsolatban kifejtette nézetét, miszerint a történelmi tényeket nem szabad elrejteni.

Sergio Pagano hozzáfűzte: a levéltárban fellelt dokumentumok azt igazolják, hogy XII. Pius pápának több számlaszáma volt több banknál, az egyiket kifejezetten a zsidók anyagi megsegítésére használta. XII. Pius hallgatását a zsidók helyzetéről többféleképpen lehet értelmezni, arra is gondolhatunk, hogy nem akarta rosszabbítani az akkori helyzetüket, így hallgatásra kényszerült akkor is, ha szívén viselte a megsegítésüket.

Az eseményt számos egyetemi oktató, olasz és külföldi kutató, tudósító, valamint a Vatikáni Apostoli Levéltár több munkatársa kísérte figyelemmel.

Forrás: Fraknói Kutatócsoport 

Fotó: Nagy Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria