Segítsünk, hogy segíthessenek – Elindult a Katolikus Karitász segélyakciója

Hazai – 2019. november 24., vasárnap | 15:40

Immár hagyomány, hogy a Katolikus Karitász karácsony közeledtével adománygyűjtési akciót indít. Idén adventikoszorú-készítésre hívott családokat a kispesti Forrásházba, ahol november 23-án elindította az országos akciót.

A karácsonyig tartó segélyprogram-sorozatról Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója és Zagyva Richárd igazgatóhelyettes adott tájékoztatást.

Az eseményen megjelent Mádl Dalma asszony, a Karitász jószolgálati nagykövete és Csorba Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye karitászigazgatója is.

Már jóval a 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató előtt hangos volt a Forrásház Gondozási Központ, ahol fiatalok és idősek, szülők és nagyszülők díszítették adventi koszorúikat, hogy egy hét múlva meggyújthassák rajtuk az első gyertyát.

Vidám zsivaj fogadta a tudósítót, akinek a sok-sok gyerek, a szülők, az idősebb emberek látványa hirtelen hetekkel korábban elhozta azt a melegséget, családias békét, szeretetet, amely Jézus születésnapjához, karácsony ünnepéhez szokott lelkében kapcsolódni. Ezt az érzést, hangulatot csak fokozták a csillogó díszek, a gyerekek zsivaja, s emlékeiben megelevenedtek régi karácsonyok, amikor izgatottan várta a szentestét, amelyre nagyszülők, nagynénik és nagybácsik gyűltek össze, hogy együtt énekeljék a Mennyből az angyalt, s imádkozzanak, hálát adjanak Istennek. Szerető család – egy nagycsalád gyűlt össze Kispesten, hogy a Tárjátok ki a szíveteket címmel induló adománygyűjtési akció kezdetén jelen legyenek.

Écsy Gábor a sajtótájékoztató során kiemelte, hogy a nyitott tenyérben tartott, hóból formált szív annak szimbóluma, hogy a mi kezünkben van annak a lehetősége, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik erre rászorulnak, azoknak, akik esetleg csak tőlünk várhatnak támogatást. Tehetjük ezt úgy, hogy mások hideg otthonát segítünk felmelegíteni, vagy általunk juthat ünnepi étel asztalukra, találhat ajándékot sok gyerek a karácsonyfa alatt.

Az igazgató hangsúlyozta, szívünket kitárva, abból egy darabkát azoknak adhatunk, akik anyagi, esetleg lelki szükséget szenvednek, s általunk válik számukra is ünneppé a karácsony, könnyebbé a hétköznapok terhe. A mi adományaink, segítségünk révén lehet sok családnak, egyedülállónak meleg otthona, téli ruhája, kályhája, tűzifája. Mi is részt vehetünk tehát abban a segélyakcióban, melynek révén az ország számos területén, illetve Kárpátalján és a Délvidéken a Katolikus Karitász több száz családnak ad kályhát és tűzifát, élelmiszercsomagot, a krízisbe jutottaknak pedig meleg ételt oszt.

A segélyakciót elindító sajtótájékoztatóról tudósító egy vallomással tartozik: nagyon nehezen ad pénzt az utcán kéregetőknek. Az előfordul, hogy vásárlások után élelmiszert ad egy-egy rászorulónak, bár azt is nagy ritkán, máskor pedig azzal nyugtatgatja lelkiismeretét: miért nem tesz a koldus valamit a boldogulásáért, biztosan sokat iszik, esetleg elkótyavetyéli az összekoldult, munka nélkül szerzett pénzecskéjét; sőt arra is gondol: csak a koldusmaffiát gazdagítaná csekélyke adománya. Nos, a karitászosok ismerik a rászorultakat. Ők segítik a pénzt okosan beosztani, tudják, kinek, mire is van szüksége – tehát támogatásuk biztosan megfelelő helyre kerül, se jogos, se alaptalan vádjaink az őáltaluk támogatottakkal szemben nem lehetnek. Épp ezért tárjuk ki szívünket! Gondoljuk el, hány értelmetlen, felesleges dologra költjük pénzünket, pedig azzal jót is tehetnénk.

A segítségnyújtásnak többféle formáját is választhatjuk. Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akcióban is részt vehetünk, ezzel segítve nehéz sorsú gyerekek megajándékozását. A Karitász önkéntesei a mi segítségünkkel készített ajándékcsomagokat országos hálózatukon keresztül eljuttatják a gyerekekhez. A részletekről a www.angyalbatyu.hu oldalon lehet tájékozódni. Számos iskolában, plébánián gyűjtik a játékokat, amelyekből –édességgel, meglepetésekkel kiegészítve azokat – névre szóló ajándékcsomagok születnek. Több tízezer gyerek karácsonyát lehet ezáltal igazi ünneppé tennünk.

Segíthetünk másképp is. A 1356-os adományvonal felhívásával például 500 forinttal, de csekkes befizetéssel, vagy banki átutalással is támogathatjuk a Katolikus Karitász munkáját. Ezekről pontos információkat a www.karitasz.hu weboldalon kaphatunk.

Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció pedig advent idején egy héten keresztül hívja fel a figyelmet a szegény családok helyzetére. Az ország 300 településén ragyognak majd fel a gyertyák fényei templomok előtt, adventi vásárokban, főtereken, hogy adományozásra hívjanak minden jóakaratú embert, hiszen a Katolikus Karitász a mi segítségünkkel tud másokon segíteni.

Szöveg és fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria