Senki gyermekei – Huszonhat sors az utcáról

Kultúra – 2019. március 2., szombat | 15:04

A Csak Egyet Szolgálat egyházi fenntartású szociális intézmény, amely Isten gondviselése alapján és elhivatott emberek lelkesedése által működik. Fenntartója az egyházi jogi személyiséggel rendelkező Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, amely 1996 óta végez missziós szolgálatot.

A Csak Egyet Szolgálat segítőközpontja 2011 januárjában nyitotta meg segítőközpontját Budapest VI. kerületében, a Király utca és az Izabella utca sarkán nappali melegedőként, hajléktalan és szegény emberek számára. „Ők a senki gyermekei, nem tartoznak igazán senkihez, nincs család, mely védőszárnyaival betakarja őket. Isten oltalmába vezetjük, ajánljuk őket. Ez a mi hivatásunk” – olvasható a Szent István Társulat kiadásában megjelent, Barta György, Kunszabó Anna, Tárkányi Ákos által szerkesztett kötetben. Előfordul, hogy naponta négyszázan is betérnek a szolgálat pincehelyiségébe. Rengetegen osztották meg életük történetét a karitatív munkatársakkal – huszonhatuk sorsával ismerkedhetünk meg a riportkönyvben.

Ha részeg hajléktalant látunk az utcán, hajlamosak vagyunk könnyen ítélkezni fölötte, anélkül, hogy bármiféle fogalmunk lenne az életéről. Hidegen hagy bennünket, hogyan jutott ide. Pedig ez a lényeg. Ítélkezés helyett el kellene gondolkoznunk a miérteken.

Ez a könyv minden egyes életsorsnál bemutatja az előzményeket. A szülei által eldobott Katit csecsemőként adták állami gondozásba, tizenkét évesen nevelőszülőkhöz került, akik prostitúcióra kényszerítették, hogy a saját, kisebb gyerekeiknek tudjanak enni adni. Kati még ma is csak a húszas éveiben jár, de egyre kevesebb a reménye arra, hogy kitörjön a nyomorúságból, drogos, fogatlan prostituáltként tengeti az életét.

Az egyetemet végzett, művelt Jenő harminc évig dolgozott középvezetőként, ám közben olyan súlyosan károsodott a látása, hogy elvesztette a munkáját. Elmúlt ötvenéves, szüleit elvesztette, családja nincsen. Várja, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt, addig viszont kénytelen közmunkásként kutyaürüléket szedni budapesti parkokban, hogy megéljen valahogy. Külsején ma már egyáltalán nem látszik a múltja.

A másfél hónapos Marcsit hat testvérével együtt állami gondozásba adta az édesanyja, aki soha nem látogatta többé a gyermekeit. A kis csecsemő minden testvére – így ikertestvére is – máshová került, mert akkoriban ez volt a szokás. A nevelők nem vehették fel a síró kicsiket, nehogy kötődés alakuljon ki közöttük. Marcsi ma túl van az ötvenen, ijesztően durva külsejű nő, akit még a hajléktalanok is kirekesztenek maguk közül. Mert sajnos a szolidaritás és az irgalom náluk is gyakran ismeretlen fogalom.

A kiskamasz Miklós az egyik nap hazatérve az iskolából vérbefagyva találta a családját, mert az édesapja – máig kiderítetlen okokból – meggyilkolta az édesanyját, az öccsét, majd magával is végzett. A gyermek Miklós sokkos állapotban bujkált a közeli erdőben, mire megtalálták. Ma felnőtt, negyvenes férfiként sem találja a helyét, nincs otthona.

Hasonlóan tragikus sorsú személyek a Csak Egyet Szolgálat mindennapi vendégei. Megismerve életüket, békebeli horrorról beszélhetünk. A szolgálat munkatársai azonban hiszik, hogy Isten „ismeri ezeket az irdatlan mélységeket, és tudja, min mentek keresztül a mieink. Hisszük, hogy őket is megváltotta és szereti, akkor is, amikor nekünk emberi szemmel nem tűnnek szerethetőnek a kinézetük, a viselkedésük miatt. Hisszük, hogy ahogy minket is kihozott a bűneinkből, mélységeinkből, nyomorunkból, úgy őket is ki akarja hozni a mi tanúságtételünk által.”

A többségében földi értelemben kilátástalannak, reménytelennek látszó sorsok mellett néhány életnél felvillan a reménysugár, amikor a rengeteg szenvedésen keresztülment személyek felismerik a lelkükben jelen lévő Krisztust, és engednek hívásának. Az édesapját általános iskolásként elvesztő, tanulni vágyó Erika még a nyolc osztályt sem végezhette el, tizenhárom éves korától dolgozni kényszerült. Korán férjhez ment, egy alkoholista férfihoz. Három gyereke született, a lánya szintén egy részeges emberrel házasodott össze. Elgondolkodtató, hogy ezek a rossz minták mennyire öröklődnek. Erikának négy éve misztikus élményben volt része: a felhőkből kirajzolódott Jézus alakja. Néhány nappal ezután járt először a Csak Egyet-ben, ahol érdemi segítséget kapott, kifizették a villanyszámla-elmaradását, és ételt is adtak neki. Egy évre rá munkát is talált, takarítóként kezdett el dolgozni. A ma negyvenkilenc éves nő soha nem adta fel, megkapta Istentől a kitartás kegyelmét.

A huszonhat éves, többszörösen börtönviselt Tominak is sikerült kiemelkednie a mélységből, ma már hívő keresztény, sorsára illenek Jézus szavai: „Nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon” (Lk 15,7).

A kötethez Székely János szombathelyi megyéspüspök írt előszót, pontosan megfogalmazva a Csak Egyet Szolgálat küldetésének lényegét: „A Csak Egyet Szolgálat a szeretet, a figyelem oázisa a sokszor annyira felszínes, közömbös világunkban… Ez a figyelem és szeretet nemcsak kenyeret oszt, hanem mindenekelőtt a méltóságával, értékességével ajándékozza meg a belépőt. Azzal a méltósággal, amit végső soron csak maga a Teremtő Isten tud adni egy embernek: »Te az én remekművem, az én gyermekem vagy. Egészen a keresztig szerettelek téged, fel akarlak emelni téged!« A Csak Egyet Szolgálat titokzatos erőforrása itt rejtőzik. Amikor egy szenvedő, méltóságában megtiport, megsemmisített ember felismeri, hogy ő a Teremtő szemében végtelenül értékes, amikor erőt is kap ahhoz, hogy talpra álljon.”

Huszonhat sors az utcáról
Szent István Társulat, 2018

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria