Szervita búcsút tartottak Egerben

Hazai – 2015. szeptember 27., vasárnap | 17:00

Szeptember 18. és 20. között tartották a mintegy háromszáz esztendős múltra visszatekintő Fájdalmas Anya, más néven „szervita búcsút” Egerben.

„Fájdalomtól roskadozva jöttünk, Anyánk, hozzád…” – énekelték az egri Fájdalmas Anya-templom búcsújára érkező zarándokok. Több mint 300 esztendeje keresztények százai keresik fel évről évre a kegyhelyet, hogy lelkiekben megújuljanak, hitükben megerősödjenek.

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén tartották ebben az évben is a búcsút, melyre sokan érkeztek a határon túlról is.

A búcsú szeptember 18-án, pénteken a keresztút elimádkozásával kezdődött, melyet követően Szabó József, az Egri Érseki Szeminárium spirituálisa előbb szentmisét celebrált a szenvedélybetegekért és a lelki válságban küszködőkért, majd előadást tartott A szenvedélyek rabságában és Jézus szabadító ereje címmel.

Másnap a szervita nővérek és szervita harmadrend világi tagjainak vezetésével a fájdalmas rózsafüzért imádkozva folytatódott a lelkiprogram. Az esti szentmisét a családokért mutatta be Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, mely után szentségimádást és egész éjszakás virrasztást tartottak.

Vasárnap a nyolc órakor kezdődő szentmisét hagyományosan az idősekért és betegekért mutatta be Pásztor Pascal plébános. A 10 órai ünnepi szentmisét Pápai Lajos győri megyéspüspök celebrálta. Az ezt követő körmeneten közel ezer hívő kísérte énekelve az Oltáriszentséget.

A búcsú egyben alkalmat teremtett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének és a Kárpát-medencei Keresztény Értelmiségi Körök találkozójára is.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria