Stanisław Gądecki érsek: Isten országa nem szociológia

Nézőpont – 2020. augusztus 6., csütörtök | 9:52

Poznań érseke szerint korábban vallásos gondolatokat kényszerítettek az emberekre, ma egy olyan kultúrát, melyben az élet célja az élvezet, és az egyén szabad akaratából rabszolgává válik. Stanisław Gądecki többek között a kompromisszum nélküli, a társadalmat, a politikát és az Egyházat érintő interjúi hatására vált elismertté.

A poznańi főpásztor ellenez mindent, ami a világiasságról szól; arra bátorít, hogy ne a múló politikai, ideológiai nézeteknek feleljünk meg, hanem egyedül Krisztusnak.

„Az Egyháznak vissza kell térnie identitásához. Nem szabad átvennie a világias lelkületet. Sokszor azt hisszük, hogy a kultúra, amelyben élünk, rendíthetetlen, halhatatlan, soha nem fog megváltozni. (…)

A történelem ura Isten,

nem pedig a hatalmasnak tűnő vezetők. A rendszereket kell relativizálni, nem az Egyházat. Ha azt hisszük, hogy a politikai rendszerek rendíthetetlenek, halhatatlanok, az Egyház meggyengül” – hangsúlyozza Stanisław Gądecki érsek, aki szerint ha egységben vagyunk, a politikusoknak nehezebb lerombolniuk a vallások közti békét. „A politika megoszt, mi pedig igyekszünk egyesíteni a vallásos embereket, és szeretnénk biztosítani a más vallásúakat, hogy biztonságban élhetnek nálunk, kibontakoztathatják kultúrájukat.”

Az Egyház nehéz időket él, hogy a létezését fenntarthassa, szinte le kell mondania az identitásáról – szögezi le Poznań érseke. Hozzáteszi:

Nagy a nyomás, hogy minden elfogadható, csak a kereszténység nem.

„A mai világ problémája, hogy óriási változás történt. Néhány évtizeddel ezelőtt még szinte rá akarták kényszeríteni az emberekre a vallásos gondolatokat; ma másfajta kultúrát erőltetnek rájuk oly módon, hogy ők maguk vágyjanak rá. Az élet célja az élvezet lett, minden efelé halad, így pedig az ember szabad akaratából válik rabszolgává, nem is kell azzá tenni.”

Stanisław Gądecki arra is törekszik, hogy előmozdítsa a zsidósággal való párbeszédet. „A zsidóságban fontos szerepe van az emlékezetnek, a keresztény emlékezetnek is meg kell találnia a maga helyét” – nyilatkozta a főpásztor. Több mint húsz éve bevezették a zsidóság napját az ökumenikus imahét előtti napon, a közelmúltban pedig az iszlám napját az imahetet követő napon.

2016-ban a főpásztor a lengyel Karitásszal együttműködve csatlakozott a „Családtól családig” programba, amelyben a lengyel püspökség több mint 1100 szíriai családról gondoskodott. Gądecki érsek el is látogatott Szíriába.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán Poznań érseke a következőket mondta:

A kongresszus az Egyház legfontosabb elemét akarja felmutatni. Az Egyház akkor létezik, ha létezik az Eucharisztia.

A legfontosabb ez a sok ezer téma közül, amiről tanácskozást lehetne szervezni. A kongresszus megszervezése azt is jelenti, hogy az Egyház él. (…) A politika a szociológiára épít, és sokszor az Egyház is. Pedig Isten országa nem szociológia.”

Forrás és fotó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria