Szakmai konferenciát tartottak Rómában Vörös Győző ókorkutató könyvéről

Kultúra – 2022. február 4., péntek | 16:59

Február 2-án este a Római Magyar Akadémia dísztermében angol nyelvű szakmai konferenciát tartottak, melyen bemutatták a Pápai Aranyéremmel előző nap kitüntetett Vörös Győző ókorkutató professzor Machaerus – Keresztelő János Golgotája című, angol nyelvű albumát.

A rendezvényen felszólalt Kovács Ádám, Magyarország római nagykövete; Dror Eydar, Izrael római nagykövete; Francesco Patton OFM szentföldi kusztos; valamint Rosario Pierri OFM, a Jeruzsálemi Pápai Egyetem Biblia és Archeológia Karának dékánja.

A Holt-tengerre tekintő, a Jordánon túli heródesi királyi vár, ahol Szalomé táncolt alcímű angol nyelvű kötetet maga a szerző, Vörös Győző ókorkutató professzor ismertette képes előadás keretében, mely a 2009 és 2021 között a jordán királyi udvar és a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából általa vezetett archeológiai kutatómunkát, a feltárást és a műemléki helyreállítást mutatta be.

Az akadémiai estet a megjelent két nagykövet köszöntőjét követően a Szentföld Ferenc pápa által kinevezett őre, latinul kusztosa, Francesco Patton rövid bevezető előadása nyitotta meg, aki Keresztelő Szent János életét az evangéliumi szent helyek fényében mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az első ferences szerzeteseket 1217-ben mi, magyarok vittük a Szentföldre, a II. András királyunk vezette V. keresztes háború megindításakor.

Rosario Pierri egyetemi dékán a szentföldi ásatások kezdeteiről beszélt, amelyeket a Szentszék támogatásával ferences, jezsuita és domonkos szerzetesek kezdtek meg az első világháborút követően, amikor bő négyszáz év után az Oszmán Birodalom összeomlott. Pierri professzor kiemelte annak jelentőségét, hogy Vörös Győző tudományos monográfiáit 2013 óta az ő jeruzsálemi egyetemük 1941-ben elindított tudományos nagymonográfia-sorozatában, a Collectio Maiorban jelentetik meg.

Ezt követően Vörös Győző bemutatta a szentföldi magyar ásatások eddigi történetét, annak első tizenhárom esztendejét, a Vatikán szemszögéből. Először XVI. Benedek pápa 2009. májusi jordániai zarándoklatáról beszélt, amely során a katolikus egyházfő II. Abdallah királyhoz fordult a kéréssel, hogy a Machaerus régészeti feltárása és műemléki bemutatása tegye lehetővé a nemzetközi keresztény zarándoklatok megindulását az evangéliumi, történelmi szent helyhez, mely a Holt-tenger keleti partja fölé magasodó hegy tetején található. Ezt követően, 2014 márciusában a jordán uralkodó már az első öt esztendő eredményeit bemutató, Vörös Győző professzor által írt monográfiával érkezhetett a Vatikánba, hogy meghívja Ferenc pápát zarándoklatra a szentföldi királyságába. A pápai látogatásra 2014 májusában került sor, amikor Ferenc pápa találkozott Vörös Győző családjával is. Két évvel később, 2016-ban már a jordán király nagybátyja, El Hasszan bin Talal herceg érkezett a pápához Rómába a Machaerus második kötetével, míg a harmadik kötetet a 2019-es vatikáni látogatása során adhatta át a Szentatyának.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta: Vörös Győző munkáit a kezdetektől nagy érdeklődéssel figyelték a vatikáni elöljárók. Ennek lett a legmagasabb rangú visszajelzése a Pietro Parolin bíboros államtitkár által átadott állam- és egyházfői elismerés, a Pápai Aranyérem.

Az estet követően Kovács Ádám olaszországi magyar nagykövet díszvacsorát adott a jeruzsálemi vendégek és a friss pápai kitüntetett és felesége tiszteletére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Culture.hu; Lambert Attila; Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria