Szakrestaurátorok ellenőrizték a Salus Populi Romani Mária-kegykép állapotát

Kultúra – 2022. január 25., kedd | 20:15

A római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Salus Populi Romani (a római nép megmentője) elnevezésű ikon, amely előtt Ferenc pápa minden apostoli útja előtt és után imádkozik, állapotfelmérési ellenőrzésen esett át január 20-án – olvasható az eseményről megjelent szentszéki közleményben.

Január 20-án – Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika főpapjának jelenlétében és Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatójának közreműködésével – a képet leemelték helyéről, és a bazilika egy másik helyiségébe vitték vizsgálat céljából.

A jelenlévők imádkoztak a szentkép előtt, majd a vatikáni restaurátorok felnyitották a képet őrző üvegkeretet. A vizsgálatot követően, melynek során megállapították, hogy az ikon kiváló állapotban van, a Salus Populi Romani kegykép visszakerült a Pál-kápolnába, ahol továbbra is megtekinthető.

*

A hívek körében nagy tiszteletnek örvendő Mária-kegyképet a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista festette. A kép valódi korát azonban nehéz meghatározni – keletkezése egyesek szerint az 5. századra, mások úgy vélik, a 7. század körüli időkre tehető; más feltételezések szerint a 11. század táján készült. Nevét onnan kapta, hogy I. Gergely pápa idején, a pestisjárvány alatt körmenetben hordozták végig Róma városán, és a pandémia megszűnt. A csodás eseményt Mária oltalmazó közbenjárásának tulajdonították.

A Salus Populi Romani kegykép a középkor óta különös tiszteletnek örvend. A rómaiak veszélyek, szerencsétlenségek elhárítása érdekében keresik fel, Mária közbenjárását kérve. A Santa Maria Maggiore-bazilika főhajójában őrzik, a kegykép számára kialakított Pál-kápolna oltára felett. Az V. Pál pápa által építtetett kápolna zarándokhellyé vált a hívek és látogatók számára. Ferenc pápa minden apostoli utazása előtt és után lerója kegyeletét e Mária-kegykép előtt.

A cédrusfa táblára festett, bizánci stílusú képen Mária kék ruhában látható, karján a gyermek Jézussal, aki egy díszes könyvet tart a kezében.

A képet 2018-ban restaurálták, amelynek során felszínre kerültek és kiéleződtek az ikon színei – így Mária és a kis Jézus arcának színei, a Gyermek aranyszínű ruhájának csillogó árnyalatai és Mária ruhájának kéksége. A restaurálást követően Ferenc pápa szentmisében adott hálát azért, hogy a Mária-ikon visszakerült a Santa Maria Maggiore-bazilikába, egy klimatizált tartóba, amely lehetővé teszi megőrzését. A Salus Populi Romani ikon leghíresebb másolata a częstochowai Fekete Madonna-kegykép.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria