Százezrek haltak meg az elmúlt években Dél-Szudánban – Ferenc pápa kivételes gesztust tett a békéért

Ferenc pápa – 2019. április 12., péntek | 17:17

Dél-Szudán legmagasabb rangú állami és egyházi vezetői kétnapos lelkigyakorlaton vettek részt a Vatikánban április 10–11-én. A lelkigyakorlat résztvevői a második napon Ferenc pápával is találkoztak, aki beszéde végén egy erőteljes és kivételes gesztust tett a béke érdekében.

Ahogy arról hírt adtunk, a lelkigyakorlaton részt vettek a világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-szudáni Köztársaság vezetői, akik május 12-én kezdik meg tevékenységüket. Közöttük volt Salva Kiir Mayardit köztársasági elnök, valamint négy alelnökjelölt: Riek Machar Teny Dhurgon, James Wani Igga, Taban Deng Gai és Rebecca Myandeng De Mabior. Jelen volt a dél-szudáni egyházak tanácsának nyolc tagja is. A lelkigyakorlatot John Baptist Odama, az ugandai Gulu érseke és Agbonkhianmeghe Orobator jezsuita szerzetes, az afrikai és madagaszkári szerzetesi elöljárók konferenciájának elnöke vezette. Az ökumenikus és diplomáciai eseményt a vatikáni államtitkárság és a canterburyi érsek hivatala közösen szervezte.

Öt éven át, 2018-ig véres polgárháború zajlott Dél-Szudánban, melynek során körülbelül 400 ezer embert öltek meg, a konfliktusok következtében hatmillióan éheztek, négymillió ember hagyta el az otthonát, és tönkrement az ország gazdasága.

Most a háborúban szemben álló felek vezetői, Salva Kiir és Riek Machar együtt vettek részt a lelkigyakorlaton a Vatikánban. Ferenc pápa arra kérte őket, hogy tartsanak ki a törékeny békeszerződésük mellett, és őrizzék a békét.

Miután befejezte beszédét, a pápa felállt az íróasztaltól, odament a világ legfiatalabb államának harcos vezetőihez, letérdelt, és megcsókolta mindkettejük lábát. Machar, aki megdöbbent a gesztuson, úgy tűnt, megpróbálta megakadályozni, hogy a pápa letérdeljen előtte. A Szentatya azt mondta neki: „Engedd meg nekem.”

A 82 éves pápa Kiir és Machar után más politikai vezetők felé is megtette ugyanezt a kivételes gesztust; többek között Rebecca Nyandengnek, John Garang –  aki segített megteremteni a független Dél-Szudánt – özvegyének is megcsókolta  a lábát.

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház feje, aki tanúja volt mindennek, érzelmektől elcsukló hangon ennyit mondott: „Hallottuk Krisztus prófétai hívását. Megbízunk titeket, hogy legyetek a béke nagykövetei.” A résztvevőknek átadtak egy bibliát, amelybe mintegy ajánlásként ezt írták: „Keresd, ami egyesít. Győzd le, ami megoszt.”

Dél-Szudán problémái emberi számítások szerint szinte megoldhatatlannak tűnnek. De nem mindenki vesztette el a reményt. Justin Welby canterburyi érsek vetette fel, hogy szervezzenek lelkigyakorlatot a Vatikánban a dél-szudáni vezetők részvételével. A program nemcsak diplomáciai szempontból volt jelentős, de ökumenikus üzenete is volt; Kiir katolikus, Machar presbiteriánus; a részt vevő egyházi vezetők között pedig szintén volt katolikus, presbiteriánus, illetve anglikán. „A béke lehetséges – mondta Ferenc pápa a találkozón. – Sosem fogok belefáradni ennek ismétlésébe: a béke lehetséges!”

A Szentatya arra ösztönözte az ország vezetőit, vizsgálják meg a lelkiismeretüket, és kérdezzék meg maguktól: „Mit kíván tőlem az Úr a megbocsátás érdekében, mit kell megváltoztatnom az ő kérése szerint a saját hozzáállásomban?” Hozzátette: „Mindannyian követünk el hibákat, vannak, akik kisebbeket, mások sokkal nagyobbakat. Az Úr Jézus azonban mindig megbocsátja azoknak a bűneit, akik megtérnek.”

Ferenc pápa arra kérte a vezetőket, hagyják maguk mögött az ellentéteket. Dél-Szudán népe „elfáradt és kimerült a múltbeli konfliktusoktól”, „vágyakoznak egy jobb jövőre, ami csak a kiengesztelődés és a béke révén valósulhat meg”.

A Szentatya néhány rögtönzött megjegyzést is fűzött az előre megírt beszédéhez. „Teljes szívemből kérem, tartsatok ki a békében – fordult közvetlenül Salva Kiirhez és Riek Macharhoz. – Sok nehézség fog felmerülni, de ne féljetek, haladjatok előre, oldjátok meg a problémákat. Elkezdtetek egy folyamatot: legyen jól befejezve. Vannak nézeteltérések köztetek, igen. Ezeknek a hivatalotokban kell maradniuk, az emberek előtt fogjatok kezet. Ily módon egyszerű állampolgárokból a nemzet atyáivá váltok.”

A dél-szudáni békemegállapodás jövője még tisztázatlan, számos elemző kételkedik abban, hogy a béke tartós lehet az országban, amelyet mély etnikai és törzsi ellentétek osztanak meg, valamint gyengíti az instabilitás miatti félelem. Május 12-én Kiirnek és Macharnak átmeneti kormányt kell alakítania, miközben Szudán, amelytől elszakadva vált Dél-Szudán 2011-ben függetlenné, felügyeli a békefolyamatot.

Még ha kézzelfogható eredményekről egyelőre nem is beszélhetünk, az ökumenikus lelkigyakorlat fontos üzenetet közvetített. Az, hogy a programot a vatikáni államtitkárság és a canterburyi érsek hivatala együtt szervezte, azt bizonyítja, hogy a történelmi nézeteltéréseket félre lehet tenni. A lelkigyakorlaton jelen volt a presbiteriánus Skót Egyház zsinatának korábbi vezetője, John Chalmers is.

Ferenc pápa és Welby érsek egy példa nélküli, közös látogatást tervezett Dél-Szudánba, ám biztonsági okokból az utat 2017-ben elhalasztották. Beszédében a pápa kifejezte reményét, hogy meglátogathatja az országot az anglikán érsekkel és a presbiteriánus zsinat korábbi vezetőjével együtt.

A kérdés, hogy a vatikáni lelkigyakorlat segíthet-e „demilitarizálni az emberi szíveket” – ahogy a pápa fogalmazott. Agbonkhianmeghe Orobator SJ, aki elmélkedéseket tartott a két nap során, azt mondta a pápának, „a vezetők elkötelezték magukat a béke mellett, és hogy igazságot szolgáltatnak a 13 millió dél-szudáni ember számára”.

Az egyházi vezetőknek nincsen katonai vagy gazdasági hatalmuk, és csupán a változó emberi szívekre és elhatározásokra támaszkodhatnak. Április 11-e talán az a nap volt, amikor Ferenc pápa és Welby érsek új utat nyitott a béke felé.

Fordította: Szalontai Anikó

Forrás: The Tablet; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria