Szegedre látogatott Milan Šášik munkácsi görögkatolikus püspök

Hazai – 2017. május 4., csütörtök | 17:10

Milan Šášik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke volt a szegedi görögkatolikus egyházközség vendége április 30-án. Homíliájában a szolgálatról, egymás elfogadásáról és Isten vigasztalásáról beszélt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Boldogok, akik sírnak, mert megvigasztaltatnak” – a kenethozó asszonyok is sírtak, de megvigasztaltattak; Kárpátalján sírtak az elnyomás alatt az emberek, és ők is megvigasztaltattak. Isten a kitartásukért, hűségükért számtalan módon vigasztalta meg őket – hangsúlyozta a püspök.

A Szent Liturgia előtt Bakos Mira és Szaplonczay Márk köszöntötte a vendéget előbb ukrán, majd olasz nyelven. A szertartás végén a püspök megköszönte, hogy a szegedi görögkatolikus egyházközség húsz éve minden nyáron gyerekeket fogad Kárpátaljáról.

„Fontosak számunkra Isten parancsai, s köztük a negyedik is, mely a szülők tiszteletéről szól. Ezért emlékezünk meg őseinkről, és így az anyaegyházmegyénkben élő görögkatolikusokról, akik emlékének ezzel az örömteli meghívással szolgálunk. Köszönjük közös szentünket, boldog Romzsa Tódort, akinek oltalmába ajánlottuk diákotthonunkat” – fogalmazott köszöntőjében a parókus, Szaplonczay Miklós. Az ünnepség végén a parókián agapé várta a vendégeket, melynek során a püspök kötetlen beszélgetést folytatott a jelenlévőkkel.

* * *

Milan Šášikot II. János Pál pápa 2002. november 12-én nevezte ki a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzójává, és 2003. január 6-án szentelte püspökké Rómában. Beiktatását 2003. január 25-én tartották az ungvári székesegyházban.

1952. szeptember 17-én született Szlovákiában, Lehotán (Abaligeten). Az általános iskola elvégzése után 1971–76 között filozófiát és teológiát tanult Pozsonyban, a szemináriumban. 1971. július 31-én belépett a lazarista rendbe, ahol 1973. szeptember 27-én tett örökfogadalmat. Az apostoli életű közösségben különböző felelős beosztásokba került. 1976. június 6-án szentelték pappá. Káplánként, majd plébánosként szolgált. A Szentszék engedélye alapján mindkét – görög- és római katolikus – rítusban tartott szentmisét. 1990–92-ben Rómában, a Teresianumban tanult, ahol magisztrátusi fokozatot kapott. 1992. október 5. és 1998. július 7. között Ukrajna apostoli nunciatúráján dolgozott, ahol Antonio Francónak, Ukrajna akkori nunciusának titkára volt. Ezután egy éven keresztül Szlovákiában, a lazarista rend novíciusainak magisztereként szolgált. 2000 augusztusában visszatért Ukrajnába, és Kárpátalján, Perecsenyben lett plébános. Szlovák anyanyelvén kívül beszéli még az ukrán, az olasz, a cseh, az orosz és a lengyel nyelvet is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria