Székesfehérváron tartotta ülését az „Egy közülünk” európai polgári kezdeményezés

2017. június 22. csütörtök, 09:58

A Családok XI. Világkongresszusához kapcsolódva, „Új világrend: élet és család kulturális vitáink középpontjában” mottóval tartottak nemzetközi konferenciát május 26-án a székesfehérvári városháza dísztermében.

A konferenciát Jaime Mayor Oreja korábbi spanyol belügyminiszter, a European Federation „One of us” („Egy közülünk” európai polgári kezdeményezés) elnöke nyitotta meg. Köszönetet mondott, hogy egy olyan történelmi városba látogathattak, ahol számos magyar királyt koronáztak és temettek el. „Csak a múltunk megértésével leszünk képesek megfelelő döntéseket hozni a jövőben. Szövetségünknek feladata, hogy utat mutasson a megoldások felé, ugyanis a mai világ a válságról szól, ami nem politikai, nem gazdasági, hanem morális válság. Újra meg kell találni a keresztény értékeket, és meg kell oldanunk ezt a morális válságot. A szövetség ezt a feladatot tűzte ki céljául” – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere bemutatta azokat a programokat, támogatásokat, közösségi tereket, melyekkel a családokat igyekeznek szolgálni.

Spányi Antal püspök ismertette az egyházmegye a családok érdekében végzett sokrétű tevékenységét, megemlítetve az oktatási és nevelési intézményeket; az anya- és gyermekmentő, a fogyatékkal élőket segítő szociális otthonokat; a családokat támogató intézkedéseket, rendezvényeket; továbbá a plébániákon működő családközösségeket, melyek különféle helyzetekben támogatják egymást. Elmondta: a gyermekáldásra váró házaspárok zarándokhelyén, Vértessomlón Sarlós Boldogasszony ünnepén püspöki áldásban részesülnek a párok. „Minden évben érkeznek ide szülők, akik örömmel mutatják karjukban a gyermeket, akiért imádkoztak.” A jegyesek zarándokhelyére, Ercsibe is hívják a párokat, hogy imádkozzanak a hűséges szeretetben megélt közös jövőjükért.

Forrás: Székesfehérvári egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat