Székesfehérváron tartotta ülését az „Egy közülünk” európai polgári kezdeményezés

2017. június 22., csütörtök | 9:58

A Családok XI. Világkongresszusához kapcsolódva, „Új világrend: élet és család kulturális vitáink középpontjában” mottóval tartottak nemzetközi konferenciát május 26-án a székesfehérvári városháza dísztermében.

A konferenciát Jaime Mayor Oreja korábbi spanyol belügyminiszter, a European Federation „One of us” („Egy közülünk” európai polgári kezdeményezés) elnöke nyitotta meg. Köszönetet mondott, hogy egy olyan történelmi városba látogathattak, ahol számos magyar királyt koronáztak és temettek el. „Csak a múltunk megértésével leszünk képesek megfelelő döntéseket hozni a jövőben. Szövetségünknek feladata, hogy utat mutasson a megoldások felé, ugyanis a mai világ a válságról szól, ami nem politikai, nem gazdasági, hanem morális válság. Újra meg kell találni a keresztény értékeket, és meg kell oldanunk ezt a morális válságot. A szövetség ezt a feladatot tűzte ki céljául” – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere bemutatta azokat a programokat, támogatásokat, közösségi tereket, melyekkel a családokat igyekeznek szolgálni.

Spányi Antal püspök ismertette az egyházmegye a családok érdekében végzett sokrétű tevékenységét, megemlítetve az oktatási és nevelési intézményeket; az anya- és gyermekmentő, a fogyatékkal élőket segítő szociális otthonokat; a családokat támogató intézkedéseket, rendezvényeket; továbbá a plébániákon működő családközösségeket, melyek különféle helyzetekben támogatják egymást. Elmondta: a gyermekáldásra váró házaspárok zarándokhelyén, Vértessomlón Sarlós Boldogasszony ünnepén püspöki áldásban részesülnek a párok. „Minden évben érkeznek ide szülők, akik örömmel mutatják karjukban a gyermeket, akiért imádkoztak.” A jegyesek zarándokhelyére, Ercsibe is hívják a párokat, hogy imádkozzanak a hűséges szeretetben megélt közös jövőjükért.

Forrás: Székesfehérvári egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda