Szent II. János Pál pápa szobrát helyezték el a debreceni Szent Anna-székesegyház előtt

Hazai – 2021. augusztus 16., hétfő | 18:38

Augusztus 16-án állították fel Szent II. János Pál pápa szobrát, Kovács Jenő szobrászművész alkotását, valamint Csáky Imre bíboros új talapzattal ellátott szobrát a debreceni Szent Anna-székesegyház lépcsőteraszán. Az eseményen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, aki időkapszulát helyezett az új szobor belsejébe.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a debreceni Szent Anna-főplébánia Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobor állításával is emlékezik a lengyel pápára, a Szentatya debreceni látogatásának 30. évfordulója alkalmából.

II. János Pál pápa 1991. augusztus 16-tól 20-ig tartó, első magyarországi apostoli útja alkalmával – augusztus 18-án – Debrecenbe is ellátogatott, ahol ökumenikus találkozón vett részt a református Nagytemplomban, és a kiengesztelődés jegyében koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

Szent II. János Pál pápa életnagyságú – a talapzattal együtt 220 cm magas – bronzszobra, Kovács Jenő szobrászművész alkotása a Szent Anna-székesegyház lépcsőteraszának jobb oldalára került.

Az eseményen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános is.

A főpásztor a szobor belsejébe időkapszulát helyezett, amelynek tartalma – az Öröm-hír egyházmegyei újság, a Hajdú-Bihari Napló egy-egy példánya, valamint a szoborállítás adománygyűjtését és a harminc évvel ezelőtti pápalátogatás megünneplésére szervezett háromnapos programsorozatot hirdető plakát egy-egy példánya, továbbá a szobor emeltetéséhez és megáldásához megfogalmazott kísérőlevél – az utókornak jelent üzenetet.

A Csáky Imre-szobrot 2015-ben, a Debreceni Katolikus Újjászületés 300. évfordulóján állíttatták. A két szobor most egyforma talapzatot kapott, így rövid időre a Csáky Imre-szobor is Kovács Jenő szobrászművész műhelyébe került, a szükséges munkálatok miatt.

A két szobrot az alkotó és munkatársai állították fel augusztus 16-án a Szent Anna-székesegyház előtt.

*

Szent II. János Pál pápa szobrát augusztus 18-án áldják meg, a 18 órakor kezdődő koncelebrált ünnepi szentmisét követően, melyet Ternyák Csaba egri érsek mutat be. Jelen lesznek Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök; Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita; Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános; Fekete Károly református püspök; Asztalos Richárd evangélikus elnök, lelkipásztor; valamint Sípos Barnabás ortodox parókus.

A részletes programról ITT tájékozódhatnak.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria