Szent István napját ünnepelte a clevelandi magyar közösség

Külhoni – 2019. augusztus 26., hétfő | 11:55

Augusztus 20-án a magyarok szerte a világban megünnepelték államalapító királyunk, Szent István király napját. Az ünnephez kötődően az egyesült államokbeli Cleveland Szent Imre és Szent Erzsébet-plébániája harmadik alkalommal rendezett nagyszabású magyar fesztivált augusztus 17–18-án.

A Szent István Napi Magyar Fesztivál célja, hogy a magyarokat összehozza, valamint segítse megőrizni nemzettudatukat az asszimilációval szemben.

Az augusztus 17–18-án megrendezett esemény tiszteletére a város szimbólumának számító torony ismét magyar nemzeti színekbe öltözött, amely a városvezetés tiszteletét jelzi a helyi magyarság iránt. A fesztiválon mintegy ezerötszáz fő, magyarok és a magyarsághoz kötődő vendégek vettek részt. A lebonyolításban közel 150 önkéntes segített.

Az anyaországot Kovács Tamás vezető konzul képviselte a chicagói magyar főkonzulátusról, aki ünnepi beszédében az állam és egyház közötti szoros kapcsolatról beszélt, mivel Szent István király egyaránt volt államfő és egyházszervező. Örömét fejezte ki, hogy Clevelandben mennyire erősen élnek a magyar hagyományok és ünnepek.

A fesztivál a felnőtteket kulturális programokkal és gasztronómiai ízelítővel várta, a gyermekeknek eközben kézműves-foglalkozásokat tartottak, melyek szintén a magyar kultúra megismertetését szolgálták.

Mindkét nap, szombaton és vasárnap is volt ünnepi szentmise, majd azt követően az új kenyér megáldása következett, amellyel minden résztvevőt megkínáltak. Az amerikaiak számára ismeretlen az új kenyér ünnepe, ezért nagy érdeklődéssel vettek részt az eseményen. 

„Büszkén kell vallanunk magunkról, hogy mi Szent István népéhez tartozunk, és a Szent Korona oltalma alatt élünk több mint nyolcezer kilométerre a testvéreinktől. Őriznünk kell azokat az értékeket, amelyeket első szent királyunk megalapozott, és ez a szilárd alap nem más, mint Krisztus, a kereszténység sziklája” – mondta a fesztivál kapcsán Mezei András clevelandi magyar plébános.

Forrás: Mezei András

Fotó: Szent Imre és Szent Erzsébet-plébánia, Cleveland; Bocskai Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria