Szent terek az életünkben, életünk a szent terekben – Lelkigyakorlat Pannonhalmán

Hazai – 2021. július 22., csütörtök | 13:45

Augusztus 12-ig lehet jelentkezni a „Mert a hely, amelyen állsz, szent föld – Úton élettereink megszentelése felé” címmel meghirdetett pannonhalmi lelkigyakorlatra, melyet augusztus 23. és 25. között tartanak a főapátságban.

A háromnapos lelkigyakorlat résztvevői vezetett imák és gyakorlatok segítségével foglalkoznak azzal, hogy hogyan szól hozzánk Isten a tereken, fizikai környezetünkön keresztül, és hogy mi segít létrehozni és elmélyíteni a Vele való találkozást. Az apátság szakrális tereinek megismerésén keresztül együtt keresnek eszközöket imádságunk hétköznapi tereinek újraértelmezésére és alakítására.

Kísérők: Kisnémet Fülöp bencés szerzetes és Meszes Márton építész.

A lelkigyakorlatra augusztus 12-ig lehet jelentkezni.

Jelentkezés és bővebb információ ITT.

*

„A liturgikus tér nyomot hagy a hiten, és fordítva, a térforma sok mindent elárul a hitről.” Pannonhalma pedig különösen is alkalmas arra, hogy a szent tereket bejárjuk és megtapasztaljuk, megtapasztaltassuk – fogalmaz Kisnémet Fülöp OSB.

A háromnapos lelkigyakorlaton a bencés szerzetes és egykori pannonhalmi diáktársa, Meszes Márton építész vezetésével olyan helyekre is bebocsátást nyernek a résztvevők, amelyeket a turisták nem látogathatnak: ilyen például a Szent Márton-bazilika szentélye vagy a gimnázium diákkápolnája. A kísérők az általuk is megtapasztalt tereken vezetik végig a résztvevőket – úgy, hogy tudatosan megélhessék a több száz éves falak nyújtotta spiritualitást vagy az arborétum, a táj mindig új arcát.

A szervezők meggyőződése, hogy Pannonhalma szakrális tereit megtapasztalva inspirációt kaphatnak a résztvevők ahhoz, hogy mindennapi tereiket – otthonukat, kapcsolataikat, imádságaikat – egyre tudatosabban Isten megszentelő jelenlétében tudják megtapasztalni.

„Ha turistaként elmegyünk egy templomba, akkor általában tüzetesen megnézzük a szobrokat, freskókat, érdeklődve hallgatjuk az idegenvezetést. Mondhatni turisztikai látványosságként sokkal jobban megismerjük és magunkénak érezzük Isten házát, mint amikor a liturgián vagyunk. A szentmisén, amely a keresztény élet csúcsa és forrása, olyan, mintha közömbös lenne a tér, pedig nagyon is hatással van ránk – fogalmaz Fülöp testvér. – Éppen ezért azt szeretnék, ha a lelkigyakorlat nem érne véget Pannonhalmán.”

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria