Szentföldi keresztények, muszlimok és zsidók kérik Kirill pátriárkát, segítsen megállítani a háborút

Kitekintő – 2022. március 23., szerda | 18:17

Levelet függesztettek ki március 21-én egy jeruzsálemi orosz ortodox templom falára, melyet a keresztény, zsidó és muszlim vallás százötven képviselője írt alá a világ minden tájáról. Az üzenet címzettjét, Kirill moszkvai pátriárkát arra kérik, tegyen meg minden tőle telhetőt az ukrajnai háború megállításáért.

E szimbolikus jelentőségű gesztussal zárult a szentföldi egyházi és vallási közösségek magas rangú tagjainak találkozója, az orosz ortodox Szentháromság-székesegyház előtt, Jeruzsálem úgynevezett „orosz negyedében”, ahol közösen kérték, hogy vessenek véget az Ukrajna földjén történő orosz katonai beavatkozások miatti szenvedésnek, rombolásnak és halálnak.

A kezdeményezés előmozdítója a Vallásközi Fenntartható Fejlődés Központja (Interfaith Center for Sustainable Development, ICSD) és az Elijah Vallásközi Intézet (Interfaith Institute Elijah) volt. A rendezvényen részt vett többek között Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka, Rasson Arousi rabbi, az izraeli Központi Rabbinátus és a Szentszék közötti párbeszédért felelős bizottság elnöke, Haszan Abu Galion muszlim sejk Rahatból, David Rosen rabbi, Yasser Ayyash, Jeruzsálem melkita görögkatolikus érseke és Suheil Dawani emeritus anglikán püspök.

Az összejövetel közben az ICSD igazgatója, Yonatan Neril rabbi kérésére a jelenlévők közül néhányan rövid felszólalásokban adtak hangot fájdalmuknak és aggodalmuknak a vérontás és az ártatlanok szenvedése miatt, melynek okozója az Európa szívében dúló háború. „Az Istentől kapott élet szent dolog… Ezeknek az embereknek a meggyilkolásában magának Jézus Krisztusnak a meggyilkolását látjuk” – mondta Mowafaq Tarif sejk, a drúzok szellemi vezetője Izraelben, míg Alon Goshen Gottstein rabbi azt kérte Istentől, erősítse meg az orosz és az ukrán nép, valamint az Egyház embereinek hitét.

Az úgynevezett „orosz negyed” Jeruzsálem egyik régi városrésze, melyet 1860 és 1890 között építettek az óvároson kívül. Részei az orosz ortodox Szentháromság-székesegyház és a Szent Városba látogató orosz ortodox keresztény zarándokok elszállásolását szolgáló épületek. Ez utóbbiakat ma részben izraeli kormányzati intézmények használják.

A teljes levél angolul ITT olvasható, felszentelt papok aláírásukkal csatlakozhatnak a kezdeményzéshez. 

Fordította: Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Latin Patriarchate of Jerusalem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria