Szentmisét mutattak be Rómában Mindszenty bíboros halálának 45. évfordulóján

Külhoni – 2020. május 8., péntek | 19:35

Május 6-án, szerdán Mindszenty József bíboros, hercegprímás halálának 45. évfordulóján a római Szent István Ház Magyar Szentek-kápolnájában Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész hálaadó szentmisét mutatott be. Homíliájában arra buzdította a jelenlévőket és az online miseközvetítés követőit, hogy bátran merjenek álmodni, és kérjék Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá avatását.

Magyarország Szentszéki Nagykövetségét Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet és Érszegi Márk Aurél első beosztott képviselte személyesen a liturgián, míg Kovács Ádám olaszországi magyar nagykövet online követte a szentmisét. A Pápai Magyar Intézet rektora, Németh Norbert és az ott tanuló atyák is részt vettek a találkozón.

Németh László homíliájában összehasonlította a helyi kápolnát a római Szent István-körtemplommal (Santo Stefano Rotondo), Mindszenty bíboros egykori címtemplomával. Amikor 1946-ban az esztergomi érseket XII. Piusz pápa kinevezte bíborossá, Mindszenty a magyar jelenlétben és emlékekben gazdag ősi Santo Stefano Rotondo-bazilikát választotta címtemplomául. Bíborosként háromszor járt benne, de az éppen folyó átalakítási munkálatok miatt soha nem tudott ott misézni. Viszont a bazilika restaurálásának befejeztével, 1992-től kezdődően minden évben szentmisét tartanak ott a bíboros emlékére halála évfordulója napján, a két római magyar nagykövetség szervezésében.

Idén a világjárvány miatt a Szent István-zarándokház kápolnája adott otthont a megemlékezésnek, ami egyúttal kifejezi a két templom kapcsolatát. Mindszenty bíboros álma volt a római magyar zarándokház felépítése, amelynek kápolnájában az oltárkép a magyar szenteket ábrázolja. Éppen ez volt Mindszenty bíboros jelmondata: Pannonia Sacra, vagyis Szent Magyarország. Ezen párhuzam jegyében buzdított Németh László arra, hogy merjünk mi is álmodni, elsőként arról, hogy minél hamarább megünnepelhessük Mindszenty bíboros boldoggá avatását.

„Mi hisszük és tudjuk, hogy ő már eljutott a címtemploma által olyan szépen jelképezett mennyei Jeruzsálembe, de várjuk ennek egyházi megerősítését, hogy majd az ő hősies példája bátorítsa az Egyház fiait a tanúságtétel útján. Ugyanakkor tovább álmodunk, és várjuk azt is, hogy minél hamarabb legyen vége ennek a világjárványnak, hogy visszatérhessünk a normális élethez” – zárta szentbeszédét Németh László.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria