Szír keresztény egyházi vezetőket fogadott a köztársasági elnök és a miniszterelnök

Hazai – 2023. március 20., hétfő | 13:52

A három damaszkuszi pátriárkát: II. Efrém Ignác szír ortodox, X. János görög ortodox és I. József melkita egyházfőt, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát fogadta március 17-én Novák Katalin köztársasági elnök – adta hírül a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Ahogyan a Görögkatolikus Metropólia, úgy Magyarország is testvéri kapcsolatot ápol a szíriai keresztény egyházakkal. A kormány minden évben vendégül látja az antióchiai pátriárkákat, ám az elmúlt években a látogatás a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 2020 után most ismét hazánkba látogatott II. Efrém Ignác szír ortodox, X. János görög ortodox és I. József melkita egyházfő, akiket Kocsis Fülöp érsek-metropolitával együtt magánrezidenciáján fogadott Novák Katalin köztársasági elnök március 17-én, pénteken.

Az államfő együttérzéséről biztosította a szír és a török népet a február 6-i földrengés pusztítása miatt, és közölte: Orbán Viktor miniszterelnök anyagi támogatást küld az újjáépítéshez. A pátriárkák hálájukat fejezték ki, amiért a nyugati hatalmak bojkottja ellenére Magyarország és a Görögkatolikus Metropólia rendszeresen erkölcsi és anyagi támogatást küld az országnak.

Nagy szükségük van erre, hiszen az országban 2011 óta háború van, a 2013-ban elrabolt aleppói szír és görög ortodox püspökről azóta sem tudnak semmit, a pusztító erejű földrengésben az antióchiai egyházak kilenc temploma teljesen megsemmisült, három részben, közel ezer keresztény család otthona lett a földdel egyenlővé. X. János azt mondta, a kereszténység bölcsőjének tekinthető Szíriában el is tűnhet a kereszténység, hiszen az otthontalanná vált családok közül sokan külföldre távoznak, ezért különösen is fontos, hogy hitükben még jobban megerősítsük őket. A pátriárka azt mondta: „Az Egyház a mi otthonunk. Előbb a templomainkat segítsetek újjáépíteni, aztán a házainkat!”

A találkozó végén mindhárom egyházfő damaszkuszi ajándékokat adott át Novák Katalinnak, aki református imádságoskönyvet, bort és a Szent Efrém Férfikar CD-jét ajándékozta nekik.

Ezt követően a budai Várban Kocsis Fülöp metropolita kézzel festett Szent Mihály-ikont ajándékozott az egyházfőknek. I. Józsefnek egy különleges csomagot adott át, amelyben egy törökbálinti görögkatolikus hívő kézzel horgolt játékai voltak, melyeket nélkülöző szír gyerekeknek szánt. A pátriárka megígérte, hogy jó helyre kerül mindegyik.

A szíriai keresztény egyházak vezetőit Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelita kolostorban pénteken – ezt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte az MTI-vel.

II. Efrém Ignác, a Szír Ortodox Egyház vezetője, I. József, a Szíriai Melkita Katolikus Egyház vezetője, valamint X. János, a Szíriai Görög Ortodox Egyház vezetője köszönetet mondott Magyarországnak és a kormánynak a februári földrengés után nyújtott segítségért.

A természeti katasztrófa Törökországban és Szíria északi részén is számos áldozattal járt és súlyos károkat okozott.

A sajtófőnök emlékeztetett: a Hungary Helps Programon keresztül Magyarország 50 millió forintot adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy három mobil klinikai egységet helyezzen el a földrengéssel érintett szíriai térségben. Ezen túlmenően Magyarország további adományok felajánlását tervezi a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM), amelyet Szíria északkeleti részén fognak szétosztani.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria