Szocska Ábel megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást

2019. március 14., csütörtök | 15:19

Március 8. és 10. között Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást. A háromnapos vizitációról Ivancsó Sándor parókus írt összefoglalót, amit szerkesztve közlünk.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pénteken délelőtt a helyi Benedek Elek Általános Iskolában tett látogatást Szocska Ábel, majd a római katolikus plébánián Panyi József plébános fogadta a püspököt és kísérőit, és mutatta be a templom ékességeit.

A nyírcsaholyi idősek nappali otthonának lakói örömmel és böjtös strudlival fogadták a vendéget. A polgármesteri hivatal megáldása Szocska Ábel számára is kuriózum volt, eddig egy világi hivatalban sem kérték fel erre a püspöksége alatt.

Szombaton a közös reggeli ima után a főpásztor találkozott a görögkatolikus közösség tagjaival, köztük a legidősebb hívővel, Verébné Irénke nénivel, aki Szocska Ábel szerzetesi beöltözésénél is jelen volt, valamint Láposi Zoltán tiszteletbeli egyházközségi képviselő-testületi tag családjával.

Ezalatt Papp Tibor főhelynök és Grunda János ökonómus elvégezték a parókián és a templomban a hivatalos vizsgálatot, Bégányi Elek gondnok, Mihálku Attiláné pénztáros és Bégányi József világi elnök jelenlétében.


Az ebédet az egyházközségi képviselő-testület tagjai, illetve a parókus és családja társaságában költötték el a vendégek, majd ünnepi testületi ülést vezetett a főpásztor. Ezen jelentették be, hogy kedvező elbírálásban részesültek a templom és a közösségi ház felújítására beadott pályázatok. Szocska Ábel arra kérte a képviselő-testület tagjait, adjanak hálát a Jóistennek a nyertes pályázatért, s fogjanak össze a parókia felújításának ügyében, ami régóta várat magára.

Délután a pócsi Akathisztosz imádsággal, majd Szent Liturgiával adott hálát a közösség és emlékezett meg arról, hogy négy éve a nyírcsaholyi görögkatolikus templomban fogadták a könnyező kegyképet.

Vasárnap utrenye, majd püspöki Nagy Szent Bazil-liturgia zárta a kánoni látogatást.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyírcsaholyi Görögkatolikus Egyházközség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek