Szombaton kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

Kultúra – 2019. március 14., csütörtök | 16:05

Március 16. és 25. között ismét megrendezik Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek keretében a fővárosi Bethesda Gyermekkórháznak gyűjtenek adományokat.

A fesztivál keretében immár ötödik alkalommal a koncerttermeken kívül aluljárókban, tereken, iskolákban, kórházakban és templomokban hallgathatják az érdeklődők Bach zenéjét március 16. és 25. között Budapesten és más városokban.

Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész az M1 aktuális csatorna március 12-i, keddi műsorában elmondta: a fesztivál 71 település 250 helyszínén mintegy háromezer fellépő művész közreműködésével valósul meg, szerte a Kárpát-medencében. A programok ingyenesek, az összes fellépő önkéntesen, ingyenesen vesz részt az eseményen.

Kiemelte, hogy számos ismert és népszerű művész szerepel az eseményen, többek között fellép a Magyar Állami Operaház együttese, valamint a Nemzeti Filharmonikusok, de közreműködik Vásári Tamás, Medveczky Ádám, Hegedűs D. Géza, Harcsa Veronika és Szirtes Edina Mókus is.

A fesztivál március 16-án, szombaton a Zeneakadémián kezdődik, ahol a Magyar Állami Operaház hangszeres művészei kísérik többek között Kelemen Barnabást és Miklósa Erikát – mondta el Kovács Zalán László fesztiváligazgató a műsorban.

Emlékeztetett arra, hogy a fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal, azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül kivigyék a klasszikus zenét az utca emberéhez.

A muzsika szabadtéren, aluljárókban, templomokban, börtönökben, kórházakban és más különleges helyszíneken szólal meg olyan hangszereken, mint a koncertzongora, a hárfa, a csembaló vagy az orgona, amelyekkel nem találkozhatnak az utcán járva-kelve az emberek.

Kiemelte, hogy a fesztivál teret ad a különböző stílusirányzatoknak. Az archaikus barokk hangszerek mellett lesz Bach dzsesszre, népzenére átdolgozva, de basszusgitárkoncert is hallható majd a komponista műveiből. A fesztiválon a zenei programok mellett irodalmi és képzőművészeti, valamint színházi események is várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat programjairól a Bachmindenkinek.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik.

* * *

A Fesztiválon március 21-én, csütörtökön a Készenléti Rendőrség Zenekara és a Bajor Rendőrség Zenekara közös koncertet ad a Szent István-bazilikában.

A műsorban a két zenekar külön programja mellett közösen is színpadra lépnek. A koncerten kétféle zenét hallhat a közönség, egyrészt Bach-szerzemények hangzanak el, másrészt olyan kortárs darabok, amelyeket Bach muzsikája, személye inspirált.

Forrás: MTI

Fotó: Bachmindenkinek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria