Szülővárosa sem felejti Wohlmuth Ferenc vértanú plébánost

Hazai – 2019. június 14., péntek | 9:01

A Wohlmuth Ferenc Egyesület szervezésében Sopronnyéken (Neckenmarkt, Ausztria) szentmisében emlékeztek meg Wohlmuth Ferenc császári plébánosról június 5-én, halálának századik évfordulója alkalmából. A burgenlandi mezőváros szülöttét 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején kötél általi halálra ítélték.

A Tanácsköztársaság 133 napja alatt a Győri Egyházmegyében két ártatlan papot végeztek ki: Az 1919. április 10-én meggyilkolt Szemelliker Antal fülesi plébános után a vörösterror második áldozata Wohlmuth Ferenc, Császár község plébánosa volt.

Wohlmuth Ferenc Sopronnyéken született, 1855. július 27-én. 1881-ben szentelték pappá Ruszton, ezt követően Nezsideren (Neusiedl am See), Sopronkeresztúron (Deutschkreutz), Harkán, Győrben és Bánfalván végzett lelkipásztori szolgálatot. 1894-ben a Komárom megyei Császárra került, ahol huszonöt éven keresztül volt plénános.

A munkáshatalom példát akart statuálni a köztiszteletben álló, szent életű pap kivégzésével. Hiába ajánlotta fel egy módos gazda négy ökör árát az életéért, Wohlmuth Ferenc atyát – koholt vádak alapján – 1919. június 5-én a császári községháza előtt, a falu lakóinak szeme láttára felakasztották.

Utolsó szavai a következők voltak: „64 esztendőt éltem, és ebből 25 évet szenteltem plébánosként a császáriaknak. Életem utolsó pillanataiban állok előttetek. Elmegyek, mert elveimért pusztulnom kell. Sokat dolgoztam értetek, hogy boldogok legyetek. Ezért csak imáitokat kérem. Isten veletek.”

Író Sándor, Császár jelenlegi plébánosa és Hermine Landauer, a sopronnyéki Wohlmuth-társaság elnöke az idén június 5-én tartott megemlékezésen méltatták azt a határon átívelő összefogást, amely a mártír lelkipásztor szülővárosában alakult Wohlmuth-társaság és a császári Wohlmuth Ferenc Alapítvány között jött létre a szent életű plébános szellemiségének elismeréséért, emlékének ápolásáért és boldoggá avatásának elősegítéséért.

Wohlmuth Ferenc plébános halálának 100. évfordulójáról pünkösdhétfőn Császáron is megemlékeztek – új lélekharang és harangláb megáldásával, valamint ünnepi szentmisével.

Forrás: Győri Egyházmegye; ORF

Fotó: Weber Katalin/ORF; Wohlmuth Ferenc Alapítvány, Császár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria