Szűz Máriát köszöntötték a Monostorapáti melletti egykori almádi bencés monostornál

Hazai – 2018. május 30., szerda | 16:32

Május 21-én, pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapján szabadtéri szentmisét mutattak be a Veszprém megyei Monostorapáti keleti határában, az Eger-patak völgyében, az egykori Almád település Boldogságos Szűz Mária és Mindenszentek bencés monostorának romjainál.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén is gyalogosan érkeztek a zarándokok az egykori monostorhoz, ahol Illés Sándor monostorapáti plébános mutatott be szentmisét. Köszöntötte a nagy számban érkezett híveket és a meghívott vendégeket, illetve felidézte a monostorapáti Nepomuki Szent János-templom búcsúját, melyet egy nappal korábban tartottak.

Köszöntőjében megemlékezett Kovacsics József professzorról, aki megőrizte és előmozdította a ma Monostorapátihoz tartozó Almád emlékeinek megőrzését, ápolását. Kiemelte, hogy azért is fontos ez a zarándoklat, mert Ferenc pápa kezdeményezésére idén először Szűz Máriát mint az Egyház Anyát ünnepeljük ezen a napon, az egykori monostor templomát pedig a Boldogságos Szűz Mária és Mindenszentek tiszteletére szentelték fel 1121-ben.

Szentbeszédében Illés Sándor elmondta, ha fellapozzuk a Római Misekönyv magyar nyelvű kiadását, ennél a napnál egy képet találunk, mely Szűz Máriát és az apostolokat ábrázolja, amikor megjelenik a Szentlélek.

„Akárhogyan is élünk, akármilyen körülmények is vannak körülöttünk – akár társadalmi, akár egyházi viszonylatban –, mindig jusson eszünkbe, hogy közösségben vagyunk, összetartozunk – mutatott rá a plébános. – Az Egyház nem a papok közössége és az egyházi szolgáké, hanem mi vagyunk, mindannyian. Mindenkinek megvan a maga feladata, a maga tennivalója az Egyházban; egy ház, egy lelki ház vagyunk, amint azt Padányi Biró Márton püspök mondta a 18. században, mikor felszentelte Monostorapáti katolikus templomát. Tartson minket össze ez a hely is, hiszen ősibb, mint a plébániatemplomunk, ahova ma járunk imádkozni. Tartson össze minket az a tudat, hogy az Egyház közösségében mindannyian szerepet kaptunk: azt, hogy Jézusra figyelve megéljük a mindennapjainkban az egymás iránti tiszteletet, egymás megbecsülését, elfogadását.”

Az ünnepi szentmisét követően Takács Péter, Monostorapáti polgármestere megkoszorúzta az almádi emlékművet. Beszédében örömének adott hangot, hogy sokan eljöttek ünnepelni. Biztosnak látja a jövőt a tekintetben is, hogy az Egyház és az önkormányzat együttműködésével néhány év múlva igazi emlékhellyé válhat a hely, és ismét nagy ünnepre gyűlik majd össze a közösség az egykori bencés kolostornál.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria