Tegyetek boldoggá másokat! – Lelkigondozók fórumát tartották Egerben

2018. június 9. szombat 16:43

„Osztozó” címmel tartottak fórumot június 7-én szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó lelkigondozóknak az Egri Érseki Palota Látogatóközpontban, ahol többek között felszólalt Ternyák Csaba egri érsek is.

A Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó lelkigondozóinak tartott rendezvény műsorral kezdődött, melyet az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona lakói, dolgozói és önkéntesei adtak. 

Ezt követően Marossy Balázs papnövendék mutatta be az otthonban tevékenykedő szeminaristák és lelkipásztorok életét. Mint mondta, az a feladatuk, hogy megmutassák, ami a szívükben van, Isten szeretetét, ami összeköt minket. A gyermekotthonban hitoktatást, közösségi és lelki programokat tartanak, s több lakó kérte a keresztség szentségét.

Ternyák Csaba egri érsek a lelkigondozás jelentőségéről szólva hangsúlyozta, aki az emberekkel foglalkozik, legyen az gondozó, pedagógus vagy éppen püspök, közvetíti Isten üzenetét. Szent II. János Pál pápa első enciklikájából idézve kiemelte: Isten keresi az utat az emberhez, az Isten útja az ember, rajta keresztül mutatja meg magát. Ez Jézus Krisztusban mutatkozott meg igazán számunkra. A mi életünk, utunk is az ember, s aki idős, beteg vagy szenvedő emberekkel foglalkozik, ezt fokozottan látja. Aki szolgálatra adja életét, hivatásból teszi, nem kenyérkereset miatt.

A főpásztor Boldog Batthyány-Strattmann László példáját idézte, aki gazdag ember létére szegényeket gyógyított ingyen. A szegények orvosa azt mondta: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek boldoggá másokat.” Az érsek rámutatott, az istenhit nem távolít el az emberektől, a szolgálattól, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti azt. Rendkívül fontos a motiváció, ami lehet emelkedett is: testvéremet szolgálom, s hívőként Istent. Ez visszahat ránk is, belső boldogság és kiteljesedés formájában. Ugyanilyen fontos az, hogy bele tudjuk élni magunkat mások helyzetébe. Ternyák Csaba az éppen aznap vasmiséjét, pappá szentelésének 65. évfordulóját ünneplő Katona István nyugalmazott egri segédpüspök példáját is említette. Az idős főpásztor méltósággal viseli terheit, erő, biztonság, szeretet és hűség árad belőle.

Embernek lenni nagyszerű méltóság, s Isten is emberré lett, nem angyallá. Az angyaloknak sok faja van, egy láthatatlan, Isten teremtette világban élnek, de az Isten az emberekre bízta a teremtett világot, így Isten munkatársai vagyunk – folytatta az érsek. – Amikor betegekről van szó, empátia kell. Persze könnyebb, ha sikerélmény van, de az is lehet az, ha magunkat le tudjuk győzni. A bátorság nem létezik, az legyőzött félelem. Az Ószövetség azt mondja: amit nem akarsz, hogy neked tegyenek, ne tedd másnak. Ez a jézusi gondolat fordítottja : amit szeretnél, hogy veled tegyenek, tedd másnak. Jókedv és öröm kell a szolgálathoz, különben favágás lesz belőle. Az apró örömöket fel kell ismerni és meg kell becsülni, s ezt bármilyen munkában meg lehet találni. A jókedv is lehet ragályos, s egy vezetőnek kötelessége jókedvűnek lenni.

Ternyák Csaba köszöntőjét követően Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, minden szakmában, hivatásban fontos a bizalom a lélek és lélek közötti kapcsolatban – a szociális területen és a gyermekvédelemben kiemelten. Arra biztatta a szociális területen dolgozó világi intézmények munkatársait, hogy keressenek kapcsolatot a helyi vallási közösségekkel, papokkal, lelkészekkel.

Czopf Klára szerzetesnővér, lelkigondozó, a Szent Ferenc Kisnővérei közösség tagja munkája során szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel a „SZÖSZ”-ről, vagyis a Szabadon, Örömmel, Szeretettel teli életről. Mint mondta, egy jezsuita atyától, Nemes Ödöntől kapta ezt a gondolatot.

A lelkigondozó elsősorban az életével, a mindennapjaival végzi munkáját. Fontos tudni, hogy hogyan lehet úgy szeretni, hogy ne égjünk ki. Ha az öröm nem elég teljes, a szeretet is kifullad. Ha nincs elég öröm, meg kell keresni. Egy további feltétel is fontos még: a szabadság. Ha mélyen tudatában vagyok annak, hogy szabad vagyok, megtalálhatom a méltóságot, a legmélyebb méltóságot, a szabadságot, s azt, hogy Isten képére vagyunk teremtve. Csak az tud örülni, aki átéli, hogy szabad, s csak az tud szeretni, aki átéli, hogy örül. A legintenzívebben a szeretetre van szükség a mi munkánkban – zárta szavait Klára nővér.

Az előadásokat követően tematikus csoportokban tárgyaltak a program résztvevői egy-egy terület feladatairól.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle