Tihanyban rendezték meg a III. Fraknói Nyári Akadémiát

2017. augusztus 11., péntek | 15:10

Harmadik alkalommal rendezték meg az MTA Lendület program égisze alatt életre hívott Fraknói Nyári Akadémiát. Az egyháztörténeti seregszemlének ezúttal Tihany adott otthont augusztus 7. és 10. között.

Idén egyaránt részt vettek az eseményen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói, valamint kutatók és levéltárosok. Az immár az MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport keretein belül megrendezett gyűlés két kurátora az elmúlt évekhez hasonlóan Gárdonyi Máté és Tusor Péter, igazgatója Kanász Viktor volt.

Az Akadémia szellemiségét jól tükröző helyszínen, a tihanyi apátság falai között került sor az első három nap előadásaira. Rövid megnyitó után az első előadást Gárdonyi Máté tartotta, nemrég megjelent könyvéhez kapcsolódóan a veszprémi egyházmegyei zsinatokról. A kötet az MTA Történettudományi Intézetének Balogh Margit által irányított nagyszabású zsinatkutatási programja keretében készült el.

Bácsatyai Dániel Első magyar neposok című előadásában bőséges adatokkal mutatta be a 13. századi pápák által kinevezett egyháziak egyéb, Magyar Királysághoz köthető kapcsolatait, és bemutatta az első magyar bíboros, Báncsa István esztergomi érsek spanyolországi rokonságát. C. Tóth Norbert előadása Bakócz Tamás bíboros kiterjedt rokonságát ismertette, szemléltetve az esztergomi érsek családpolitikájának főbb irányait. A prímás oldalági leszármazottai, az Erdődy grófok 16. századi felemelkedése az Egyház által biztosított társadalmi mobilitás legszemléletesebb magyar példája. Forgó András a zirci apát és a veszprémi püspök kapcsolatának 18. századi alakulását mutatta be két falu, Polány és Sóly példáján keresztül.

Az előadások után Barkó Gábor Ágoston bencés vezetésével lehetőség nyílt az apátság megtekintésére. A második este kiegészítő programpontjaként a házigazda Korzenszky Richárd perjel Az én Arany János-képem címmel két ballada, a Vásárban és az Ágnes asszony részletes elemzésével világított rá a költő páratlan tehetségére.

A harmadik nap délelőttjén Takáts István veszprémi érseki irodaigazgató a 17. századi francia teológus, Jacques-Bénigne Bossuet történelemfilozófiájának néhány alapvonását ismertette. Előadásának kiindulópontja a római Pápai Gergely Egyetemen februárban megvédett doktori értekezése volt. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, mely során Takáts István és Gárdonyi Máté idézték fel római tanulmányaik különlegességeit és tanulságait, ehhez kapcsolódóan bemutatták a Rómában kutató világiak számára elérhető lehetőségeket.

Az utolsó napon az Akadémia rendezvényei Veszprémben folytatódtak, ahol a résztvevők megtekinthették a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltárat és a Veszprémi Érseki Könyvtárat. Záróprogramként Veszprém nevezetességeit keresték fel Gárdonyi Máté idegenvezetésével.

Az értékes előadásokon túl a fennmaradó szabadidőben lehetőség adódott szakmai párbeszédre, az oktatók és hallgatók közti konzultációra. A III. Fraknói Nyári Akadémia megrendezését az MTA, a veszprémi érsekség és a balatonkiliti plébánia támogatta.

Forrás: MTA–PPKE Fraknói Vilmos Kutatócsoport

Fotó: Varga Mátyás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle