Tihanyban rendezték meg a III. Fraknói Nyári Akadémiát

2017. augusztus 11. péntek 15:10

Harmadik alkalommal rendezték meg az MTA Lendület program égisze alatt életre hívott Fraknói Nyári Akadémiát. Az egyháztörténeti seregszemlének ezúttal Tihany adott otthont augusztus 7. és 10. között.

Idén egyaránt részt vettek az eseményen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói, valamint kutatók és levéltárosok. Az immár az MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport keretein belül megrendezett gyűlés két kurátora az elmúlt évekhez hasonlóan Gárdonyi Máté és Tusor Péter, igazgatója Kanász Viktor volt.

Az Akadémia szellemiségét jól tükröző helyszínen, a tihanyi apátság falai között került sor az első három nap előadásaira. Rövid megnyitó után az első előadást Gárdonyi Máté tartotta, nemrég megjelent könyvéhez kapcsolódóan a veszprémi egyházmegyei zsinatokról. A kötet az MTA Történettudományi Intézetének Balogh Margit által irányított nagyszabású zsinatkutatási programja keretében készült el.

Bácsatyai Dániel Első magyar neposok című előadásában bőséges adatokkal mutatta be a 13. századi pápák által kinevezett egyháziak egyéb, Magyar Királysághoz köthető kapcsolatait, és bemutatta az első magyar bíboros, Báncsa István esztergomi érsek spanyolországi rokonságát. C. Tóth Norbert előadása Bakócz Tamás bíboros kiterjedt rokonságát ismertette, szemléltetve az esztergomi érsek családpolitikájának főbb irányait. A prímás oldalági leszármazottai, az Erdődy grófok 16. századi felemelkedése az Egyház által biztosított társadalmi mobilitás legszemléletesebb magyar példája. Forgó András a zirci apát és a veszprémi püspök kapcsolatának 18. századi alakulását mutatta be két falu, Polány és Sóly példáján keresztül.

Az előadások után Barkó Gábor Ágoston bencés vezetésével lehetőség nyílt az apátság megtekintésére. A második este kiegészítő programpontjaként a házigazda Korzenszky Richárd perjel Az én Arany János-képem címmel két ballada, a Vásárban és az Ágnes asszony részletes elemzésével világított rá a költő páratlan tehetségére.

A harmadik nap délelőttjén Takáts István veszprémi érseki irodaigazgató a 17. századi francia teológus, Jacques-Bénigne Bossuet történelemfilozófiájának néhány alapvonását ismertette. Előadásának kiindulópontja a római Pápai Gergely Egyetemen februárban megvédett doktori értekezése volt. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, mely során Takáts István és Gárdonyi Máté idézték fel római tanulmányaik különlegességeit és tanulságait, ehhez kapcsolódóan bemutatták a Rómában kutató világiak számára elérhető lehetőségeket.

Az utolsó napon az Akadémia rendezvényei Veszprémben folytatódtak, ahol a résztvevők megtekinthették a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltárat és a Veszprémi Érseki Könyvtárat. Záróprogramként Veszprém nevezetességeit keresték fel Gárdonyi Máté idegenvezetésével.

Az értékes előadásokon túl a fennmaradó szabadidőben lehetőség adódott szakmai párbeszédre, az oktatók és hallgatók közti konzultációra. A III. Fraknói Nyári Akadémia megrendezését az MTA, a veszprémi érsekség és a balatonkiliti plébánia támogatta.

Forrás: MTA–PPKE Fraknói Vilmos Kutatócsoport

Fotó: Varga Mátyás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-papa-keri-most-penteken-imadkozzunk-es-bojtoljunk-bekeert
A pápa kéri: Most pénteken imádkozzunk és böjtöljünk a békéért!

Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy február 23-án tartson külön böjti és imanapot a békéért, amelynek hiányától sok helyen szenvednek szerte a világban.

2018. február 21. szerda
erdo-peter-megaldotta-foegyhazmegyei-hitoktatasi-felugyeloseg-uj-irodajat
Erdő Péter megáldotta a főegyházmegyei hitoktatási felügyelőség új irodáját

Új irodakomplexuma megáldását ünnepelte Erdő Péter bíborossal az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének új tagokkal bővült munkatársi közössége február 22-én Budapesten.

19:20