Tizenöt éve hunyt el Angelus atya, volt olaszországi magyar főlelkész

Külhoni – 2016. szeptember 6., kedd | 15:30

Rómában, a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt kápolnájában szeptember 6-án, a kedd reggeli magyar szentmisén megemlékeztek arról, hogy 15 éve hunyt el Kovách Tibor Angelus kapucinus atya – tájékoztatott Németh László olaszországi magyar főlelkész.

Erre az alkalomra készült el rövid életrajza lelkipásztori értesítői, irathagyatéka és fényképei felhasználásával. Utódja, Németh László főlelkész azzal a céllal írta meg a füzetet, hogy ezzel fejezze ki az Olaszországban élő magyarok háláját azért az áldozatos lelkipásztori szolgálatért, amelyet Angelus atya 1973 és 1999 között végzett az Olaszországban élő magyarok körében. A kiadvány az őszi magyar szentmiséken jut majd el az olaszországi magyar közösségekhez. A szeptember 6-i megemlékező szentmisén a zarándokokon és a római magyar közösség tagjain kívül jelen volt Habsburg-Lotharingiai Eduárd, hazánk szentszéki nagykövete és a máltai lovagrend tizenöt fős magyar csoportja, akik korábban részt vettek Teréz anya szenttéavatási ünnepségén is.

* * *

Kovách Tibor Angelus Pesterzsébeten született 1911. október 9-én. 1928-ban lépett be a kapucinus rendbe. 1935-ben szentelték pappá. 1947-ben Rómába küldték teológiai tanulmányok végzésére, ahonnan a magyarországi helyzet miatt nem tudott hazatérni. Rendje 1951-ben tanulmányai folytatására Kanadába küldte, ahol Ottawában kezdett foglalkozni magyar menekültekkel. 1964-től Párizsban volt a magyar lelkészség káplánja, majd 1966-tól Kelet-Franciaország magyar lelkészeként szolgált. 1973 őszén érkezett Rómába, ahol először az olasz főváros, majd egész Olaszország magyar közösségének lelkésze lett. Lelkipásztori értesítője Üzenet címmel jelent meg. Számos városban szervezett magyar közösséget és tartott magyar szentmiséket. Vespa motorjával igyekezett eljutni a legkisebb faluba is, ahol magyarok éltek. 1997-től rendjének római idősotthonában élt, és ott is halt meg 2001. szeptember 5-én. 2012-től Rómában, a veranói temető közös magyar sírjában nyugszik.

Forrás és fotó: Németh László olaszországi magyar főlelkész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria