Ukrajnába látogatott az államfő felesége a máltaiak jószolgálati nagyköveteként

Kitekintő – 2015. április 23., csütörtök | 18:41

Tízmillió forint értékű gyógyszeradományt adott át április 22-én Lembergben (Lviv) és Kárpátaljára látogatott április 23-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége – számol be a Máltai.hu és az MTI.


Az államfő felesége és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a lembergi katasztrófavédelmi központban is járt, melynek munkatársait a szervezet orvosai képezték ki újraélesztésre és elsősegélynyújtásra.

Herczegh Anitát hivatalában fogadta Oleh Szinyutka, Lemberg megye kormányzója és Petro Kologyij, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke, akik köszönetet mondtak Magyarországnak és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának és különösen a Lemberg megyének nyújtott támogatásért. Ennek kapcsán a vendéglátók kifejtették, az igaz barát a bajban ismerszik meg, s Magyarország bizonyította, hogy Ukrajna igaz barátja.


A találkozó után az államfő felesége felkereste a Lembergi Katasztrófavédelmi Egészségügyi Központot, amellyel a Máltai Szeretetszolgálat 2012-től tart fenn szoros kapcsolatot, és amelynek munkatársait a szervezet szakemberei képezték ki az életmentő elsősegélynyújtásra. Az intézmény oktatóinak köszönhetően eddig több mint ezer jelentkező – orvosok, diákok és a kelet-ukrajnai háborús övezetbe induló katonák – sajátította el az újraélesztés módszereit. A központ munkatársai a gyakorlatban mutatták be a szeretetszolgálat orvosaitól tanult ismereteiket, a köztársasági elnök felesége pedig orvosi oktatási eszközöket adott át az intézménynek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői ezt követően sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a jószolgálati látogatásra időzítve 10 millió forint összértékű gyógyszeradományt juttattak el lembergi kórházaknak.


A késő délutáni órákban Herczegh Anitát Lemberg központjában fogadta Andrij Szadovij polgármester, és városnéző séta keretében mutatta meg neki a helyi történelmi nevezetességeket. A városnézés során Szadovij az MTI-nek elmondta: fontosnak tartja Lemberg és a nyugat-ukrajnai régió kapcsolatainak szorosabbra fűzését Magyarországgal. „A magyarországi közvéleményben tudatosítani kell – fejtette ki – hogy a kelet-ukrajnai háborús övezet Lembergtől több mint ezer kilométerre van, így turistaként nyugodtan fel lehet keresni a várost, hiszen rengeteg az érdekes látnivaló.” Egyúttal köszönetet mondott a Máltai Szeretetszolgálatnak és Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet a mostani nehéz időkben Lembergnek és Ukrajnának nyújt, különösen kiemelve a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését.

Herczeg Anita április 23-án Munkácsra látogatott, ahol hivatalában fogadta Majnek Antal római katolikus megyéspüspök. Az egyházi vezető tájékoztatta vendégét a kárpátaljai helyzetről, majd együtt felkeresték a katolikus egyház által fenntartott Szent István Líceumot. A köztársasági elnök felesége megismerkedett a tanintézet munkájával, megtekintette annak befejezéshez közeli állapotban lévő, főként anyaországi támogatással készülő új épületszárnyát, és e-könyv-olvasó készülékeket, valamint pendrive-okat ajándékozott az iskola diákjainak. Ugyancsak a líceumban megbeszélést folytatott Lengyel Zoltán munkácsi polgármesterrel.


Jószolgálati látogatásának utolsó állomásán, a Beregszászhoz közeli Macsola településen Herczegh Anita a polgármesteri hivatalban tájékozódott a falu helyzetéről, majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kárpátaljai munkatársaival közösen segélycsomagokat adott át rászoruló helyi lakosoknak. Az államfő felesége több adományt portáról portára járva, személyesen nyújtott át, és elbeszélgetett az ott lakókkal. A szeretetszolgálat a településen több mint negyven, elsősorban tartós élelmiszereket és a gyermekek számára édességet tartalmazó csomagot juttatott egyedül élő idős embereknek és többgyermekes családoknak.

A segélycsomagok szétosztását követően Herczeg Anita – tapasztalatait összegezve – a sajtónak elmondta, hogy a községben nyugalom van, de szegénységben élnek azok az idős emberek, akik egyedül maradtak és a többgyermekes családok, amelyek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert elértéktelenedtek a fizetések. Az adományok címzettjeinek kiválasztásánál ezek a szempontok játszottak szerepet – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy nem csökken-e az adakozó kedv Magyarországon a következő télre és jövő tavaszra, amikor várhatóan a jelenleginél rosszabb lesz Kárpátalján a szociális-gazdasági helyzet, a köztársasági elnök felesége kifejtette: nem egyszeri adakozásról van szó, hiszen a Máltai Szeretetszolgálat folyamatosan jelen van a térségben, és sokrétű támogatást nyújt. A szeretetszolgálat igyekszik tűzifával vagy vetőmaggal is segélyezni a rászorulókat, de mivel ilyesmi nem vihető be Ukrajnába, fontos, hogy a segítség pénzadományok formájában érkezzen, s ezeket a helyiekkel egyeztetve arra fordítsák, amire a legnagyobb szükség van – hangsúlyozta Herczegh Anita.

Fotó: Máltai.hu, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria