Több oktatási-pedagógiai segédanyagot is ajánl a Jezsuita Menekültszolgálat

Megszentelt élet – 2022. március 14., hétfő | 16:02

Oktatási-pedagógiai segédanyagokat ajánl az Ukrajnából érkező diákok oktatását vállaló intézmények számára a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ). Emellett szívesen adnak – csoportos workshop keretében – szakmai segítséget is a hozzájuk forduló pedagógusoknak, intézményeknek a menekült gyerekek magyartanításában és iskolai integrációjában.

A Jezsuita Menekültszolgálat a maga nemében úttörő vállalkozásba fogott, amikor a menekült gyermekek iskolai (be)fogadását segítő, sokéves hazai munkájuk tapasztalatait írásba foglalták. A Menekült gyerekek a mi iskolánkban? című kötetben a legfontosabb szempontokat osztják meg mindazokkal, akik az oktatásban e diákok javát szeretnék szolgálni. A segédanyagból kiderül ugyanis, hogy a menekült gyerekek számára hogyan adhatják meg a tőlük és intézményüktől telhető legjobbat.

Ezek a gyerekek ugyanis a lehető legnagyobb mértékben rászorulnak mind az oktatásra, mind az iskola nyújtotta közösségre, ugyanakkor helyzetükből adódóan – nyelvi nehézségek, kulturális különbségek, a magukkal hozott esetleges traumák és feszültségek miatt – nem mindig könnyű ezt megadni nekik. Számos kérdés merül fel nap mint nap, különösen a beiskolázást követő időben, és nincsenek minden helyzetre egységesen alkalmazható válaszok. Egymás tapasztalatainak megismerése mégis segítséget nyújthat az érintetteknek abban, hogy minden intézmény és minden pedagógus megtalálja a saját válaszait.

A hazai iskolákban szerzett sokéves tapasztalatokra építő kötet egyes fejezetei konkrét támpontokat adnak az intézményvezetők, pedagógusok, tanárok, osztályfőnökök, iskolapszichológusok számára, de olvashatunk a menekültek jogi hátteréről, a magyar mint idegen nyelv oktatásáról, valamint a hazánkba menekülteket segítő szociális hálóról is. A Menekült gyerekek a mi iskolánkban? konkrét családok és intézmények kísérésének tapasztalatából született, mely tapasztalatra az érintettekkel és megfelelő szakemberekkel közösen reflektáltak.

A kiadványt nyomtatott formában a Jezsuita Menekültszolgálat irodájában (1085 Budapest, Horánszky utca 20., telefon: +36 30 198-8929, e-mail: info@jmsz.hu) lehet ingyenesen igényelni. Elsősorban azoknak szánják, akik épp a befogadás folyamatában vannak egy vagy több gyerekkel, vagy komolyabban is fontolgatják a menekült tanulók befogadását.

A JMSZ ezen kívül a magyar mint idegen nyelv tanulását segítő tananyagcsomagot is elérhetővé tesz: a Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című kiadványt szintén a JMSZ irodájánál lehet igényelni.

A Menekült gyerekek a mi iskolánkban? című kiadványt ezen a linken,  a Zia és Zahra az Eperfa Iskolában című kiadványt pedig ide kattintva lehet pdf-formátumban letölteni.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria