Új görögkatolikus bölcsőde épült Máriapócson és Mátészalkán

Hazai – 2023. november 30., csütörtök | 16:43

Befejeződtek a Nyíregyházi Egyházmegye gyermekjóléti szolgáltatásának fejlesztései az új görögkatolikus bölcsődék létrehozásával Máriapócson és Mátészalkán. A máriapócsi beruházás több mint 420 millió, a mátészalkai fejlesztés több mint 690 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

A Nyíregyházi Egyházmegye a görögkatolikus egyház által kitűzött szociális célok megvalósítása érdekében részt kíván venni a helyi és kistérségi szociális, oktatási, valamint a gyermekek napközbeni ellátásának megszervezésében és fenntartásában. A projektek egyszerre szolgálják a gyermekek napközbeni ellátásában a férőhelyszám növelését és a magas színvonalú szolgáltatást, illetve a munkahelyteremtést is.

A görögkatolikus bölcsődék is, mint minden más nevelő-, gondozóintézmény, arra a célra van rendelve, hogy a teljes emberi személy kiformálódásán munkálkodjék. A gyermekek fejlődését tudatosan tervezett és szervezett nevelési, gondozási helyzetek megteremtésével teszik lehetővé, segítik elő. Ezt a célt a görögkatolikus lelkiség és a keresztény világszemlélet szerint igyekeznek elérni. Ennek megfelelően a szeretetteljes gondozás során már egészen kisgyermekkortól céljuk:

• az Isten felénk irányuló szeretetének megéreztetése a csodálatosan teremtett világon keresztül,
• a teremtett világra való rácsodálkozás képességének kialakítása, fejlesztése, korosztályoknak megfelelően,
• a keresztény családi nevelés folytatásaként a keresztény értékek erősítése és kiteljesítése,
• a kora gyermekkori intervenció szemléletének széles körű értelmezésével összhangban minden kisgyermekre és családjára kiterjedő prevenciós tevékenység folytatása.

A bölcsőde szolgáltató családbarát intézményként, szolgáltatásként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

A Máriapócson épült Noé bárkája tematikájú létesítmény földszintes, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde; a Mátészalkán épült bölcsőde négy csoportszobás, 48 férőhelyes, melegítőkonyhával és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik. Az épületek villamosenergia-ellátását napelemes rendszerrel oldják meg. A gyerekek és nevelők biztonságát, valamint a vagyonbiztonságot tűzjelző-, riasztó- és kamerarendszer biztosítja. A projektek részét képezte a bölcsődei ellátáshoz szükséges eszközök beszerzése, valamint a játszóudvarok kialakítása. A beruházások során teljeskörűen akadálymentes épületeket alakítottak ki.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria