Új vatikáni honlap indult a péterfillérek gyűjtésére

Ferenc pápa – 2016. november 23., szerda | 10:14

A Szentszék a pápai karitatív tevékenységek támogatására új honlapot indított november 21-én. Az „Obolo di San Pietro” („Péterfillér”) elnevezésű portál lehetővé teszi az interneten keresztüli pénzbeli adományozást.

A pápai szeretetszolgálat számára évről évre június 29-én, Péter és Pál apostolok ünnepén, illetve az ehhez az időponthoz közel eső vasárnapokon szoktak gyűjtést szervezni a plébániákon, amelyet Péter utóda az egyetemes egyház javára és főként a legrászorultabbak megsegítésére fordít. Az új honlap révén – amely a www.obolodisanpietro.va címen érhető el – a péterfillérek gyűjtésére nemcsak egy évben egyszer, hanem az év minden napján lehetőség nyílik.

A honlap olasz, angol és spanyol nyelven olvasható. A portálon keresztül nemcsak adományozni lehet: Ferenc pápa beszédeivel és a róla készült felvételekkel is folyamatosan frissülni fog az oldal. Az érdeklődők a honlapon választ kaphatnak arra, mire szolgálnak a konkrét segítő gesztusok, továbbá melyek a szentszéki irgalmasság, karitász és béke művei.

A weboldal a Szentszék kezdeményezésére, Vatikán Állam Kormányzósága, a Kommunikációs Titkárság és a Vallási Művek Intézete (IOR) közös összefogása révén valósult meg.

A 8. századi Angliában alakult ki a „Denarius Sancti Petri” szokása: a megtért angolszászok elhatározták, hogy évente anyagi hozzájárulást küldenek a Szentatyának. A középkor során kötelezővé vált a péterfillérek gyűjtése, ám a reformáció idején megszakadt a gyakorlat. A 19. század közepén éledt újjá a szokás francia földön, így a hívek segíthettek az akkoriban nehéz anyagi helyzetben lévő Szentszéknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió, Obolodisanpietro.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria