Újra indul passiójátékszervező-képzés Budapesten, a pasaréti ferenceseknél

Kultúra – 2023. október 11., szerda | 11:26

A tavaszi, nagy sikerű képzéssorozatot követően 2024 húsvét ünnepére készülve újra passiójáték-szervező oktatást indít a Pasaréti Színjátszó Kör, melynek első két alkalmát október 29-én és november 12-én tartják a Pasaréti Közösségi Házban. Jelentkezni a passiokepzes@gmail.com e-mail-címen lehet. Az esemény médiatámogatója az Új Ember és a Magyar Kurír.

1948 előtt szinte minden magyar plébánián volt templomi színjátszó közösség, akik húsvétkor passiót vagy egy szent életét, ősszel, szüretkor esetleg egy vidámabb darabot, karácsonykor pedig betlehemest játszottak.

1948-ban az iskolák államosításával egyidőben betiltották a templomi egyesületeket, köztük a templomi színjátszókat is, mint a „klerikális reakció melegágyait”. Egyetlen színjátszó alkalom maradhatott meg, a karácsonyi pásztorjáték, de úgy, hogy csak gyerekek játszhatták. Korábban a templomokban vegyesen felnőttek, gyerekek együtt játszották. A kizárólag gyerekek által előadott pásztorjáték (a betlehemes nevet sem lehetett használni) tehát nem Egyházunk szent hagyománya, hanem egy kommunista tiltás eredménye.

A Pasaréti Színjátszó Kör kilenc éve alakult azzal a céllal, hogy Egyházunk több száz évre visszatekintő szép hagyományát újjáteremtse.

Nyolcszáz esztendeje Szent Ferenc volt az első, aki élő szereplőkkel betlehemet állított karácsony éjszakáján az olaszországi Greccióban. Onnan terjedt el a ma is minden templomunkban szokásos karácsonyi betlehemállítás.

De a ferencesek voltak azok is, akik iskoláikban és templomaikban rendszeresen gyakorolták az iskolai és templomi színjátszást és a húsvéti passiójátékok előadását. Ezek közül a leghíresebb a Csíksomlyói passió, amelyet minden évben a csíksomlyói ferences gimnázium tanulói adtak elő.

Tavaly született meg az elhatározás a pasaréti színjátszókban, hogy tudásukat átadják más templomi közösségeknek és minden érdeklődőnek, akik közösségi passiójátékot szeretnének szervezni. A tavaszi oktatáson 78-an végeztek, s végül 18 közösségben született új passiójáték a képzés nyomán.

A képzés egyik nagy tapasztalata volt, hogy azok a szervezők, akik nem egyedül, hanem kettesével vagy hármasával vágtak bele a munkába, könnyebben célba értek. Mint később elmondták, a menet közbeni szükségszerű elbizonytalanodások idején az egyikük mindig támogatta az éppen elgyengülő másikat. Ebből a példából is megérthetjük, hogy Jézus miért kettesével küldte tanítványait az evangelizációs utakra.

Az idei háromalkalmas képzésre azokat várják, akik 2024 húsvétján saját közösségükben szeretnének passiójátékot szervezni. A szervezők ehhez a Pasaréti Passió adott településre alakított szövegkönyvét adják segítségül, illetve egy a szervezőknek készült oktatókönyvet, video- és egyéb segédanyagokkal együtt; továbbá a szervezőknek térítésmentesen biztosítanak jelmezeket, plakáttervet és zenei anyagot. Jelen pillanatban folynak az egyeztetések a jövő évi szakmai támogatókkal. Amennyiben ezek sikeresek lesznek, úgy további eszközöket, kellékeket is tudnak biztosítani (például keresztet, lándzsákat stb.).

Idén először határon túli települések is részt vesznek a képzésben. Az előzetes jelentkezés alapján a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből már több mint harminc település jelezte, hogy szeretne az oktatásban részt venni.

A budapesti képzésre – amelynek első két alkalmát október 29-én és november 12-én, vasárnap 10–18 óra között tartják a II. kerületi Pasaréti Közösségi Házban – október 22-ig lehet jelentkezni, a passiokepzes@gmail.com e-mail-címen.

A jelentkező levélben a nevet, telefonszámot, a település nevét, a templomi közösség nevét, címét kell megadni. Az alkalmankénti 6000 forintos hozzájárulást – mely a meleg ebéd díját is tartalmazza – a helyszínen kell befizetni.

A képzést Lengyel Donát OFM ferences szerzetes, Gábor Mónika és Meskó Zsolt, a Pasaréti Színjátszó Kör vezetői, továbbá a színjátszó kör további tagjai és technikai stábja vezeti.

Forrás: Pasaréti Színjátszó Kör

Fotó (archív): Lambert Attila (passiótanfolyam), Merényi Zita (pasaréti passió)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria