Újraindul a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyházművészeti előadás-sorozata

Kultúra – 2018. december 29., szombat | 13:00

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Képzőművészeti Egyetem jövőre is meghirdeti szakrális témájú ismeretterjesztő előadás-sorozatát, amely a restaurálás szempontjából mutatja be a műtárgyakat.

A „Liturgia – Restaurálás – Műtárgy” …ami az egyháztörténetből kimaradt: ismeretterjesztő előadások szakrális témákban, restaurátori megközelítésben című kurzusok célközönsége változatlan: a művészet iránt érdeklődő pedagógusok, egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai; hitoktatók és lelkipásztori munkatársak, a téma iránt érdeklődők, továbbá olyan régészek, muzeológusok, művészek, a vizuális kultúra területén működő személyek, akik mélyíteni, frissíteni szeretnék ismereteiket.

A kurzus az európai művészet hagyományainak, legfontosabb alkotásainak bemutatására törekszik, azonban a hangsúlyt inkább a készítéstechnikára, az anyagra, a restaurálásra helyezve. Így külön előadás tárgyalja például a főbb ötvöstechnikákat, és bemutatja a középkori ötvösség legismertebb fennmaradt emlékeit.

Hangsúlyt fektetnek a középkori oltárképek legjellemzőbb festéstechnikájának, a táblaképfestészetnek a bemutatására is, kitérve a mesterségbeli sajátosságokra, nehézségekre, valamint a felhasznált anyagokra, a tempera és az olajfestés technikai és esztétikai eltéréseire. Hasonlóképpen a barokk freskófestészet jellemző magyarországi példáiról is szólnak.

A régi szobrok restaurálásának kérdéseit a készítéstechnika alapján külön csoportosítva tárgyalják a faszobrok, valamint a kő- és márványszobrászat területén, a legfontosabb magyarországi emlékek bemutatásával. Téma lesz a papírhordozó megjelenésének jelentősége, valamint alkalmazásának sokszínűsége.

A középkori, a reneszánsz, a barokk művészet legváltozatosabb aranyozási módszereinek rejtelmeibe az évtizedek óta evvel foglalkozó restaurátor vezeti be a hallgatókat.

Mivel a kurzus előadásait alapvetően meghatározza a műtárgyközpontú szemlélet, ezért valódi muzeológiai csemegét jelent, hogy befejezésképpen az utolsó órákon már nem vetített képes előadásokat hallgathatnak a résztvevők, hanem az egyetem restaurátor tanszékének tanév végi kiállításán szereplő műtárgyak történetét ismerhetik meg. A kiállított tárgyak készítéstechnikájának ismertetése mellett a restaurálás folyamataiba, valamint az esztétikai helyreállítás kérdéskörébe a restaurálást irányító egyetemi oktatók vonják be a tanfolyam résztvevőit.

A tanfolyam helyszíne: Magyar Képzőművészeti Egyetem
Ideje: 1 szemeszter (12 x 4 óra), szombatonként 10 órától 13.30-ig
A tanfolyam díja: 60 ezer forint (részletfizetés lehetséges)
A tanfolyam kezdete: 2019. február 9.
A jelentkezési határideje: 2019. január 31.

További információ és a jelentkezési lap letölthető INNEN.

Forrás és fotó: Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria