Márton Áron-zarándoklat – 2. nap – KÉPGALÉRIÁVAL

2015. március 20. péntek 23:44

Az V. Márton Áron zarándoklat második napján, március 20-án a boldog emlékű erdélyi püspök szenvedéséé volt a főszerep. A közel ötven résztvevő a máramarosi börtönt is meglátogatva tapasztalhatta meg, milyen példaszerűen élte meg fogsága idejét is a főpásztor.

KÉPGALÉRIA – kattintás a képre!

A Monarchia idején, 1897-ben a máramarosszigeti börtönt köztörvényes bűnözők részére építették eredetileg, de 1950 és 1955 között kizárólag politikai foglyokat őriztek itt. Ebbe az időszakba esik bele Márton Áron fogsága is: 1951 szeptembere és 1954 májusa között raboskodott a börtön 45-ös cellájában.

A romániai börtönök közül a kommunizmus idején a máramarosiban volt a legnagyobb a halálozások aránya: a kétszáz itt őrzött személyből 53 halt meg – mondta el Fürtös Róbert muzeológus, az egykori fegyintézet épületében kialakított Kommunizmus és az Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeuma munkatársa. A fogvatartottak egyik része a két világháború közötti politikai elit tagja volt, a másik csoportot a magyar, román és német egyházi személyek tették ki. A magas halálozási statisztikához az is hozzájárult, hogy nagyon sok idős embert tartottak itt bebörtönözve.

A börtönviszonyokat Alexandru Todea görögkatolikus püspök, későbbi bíboros visszaemlékezései segítségével érzékeltette Kovács Gergely, a 35 éve elhunyt főpásztor boldoggá avatási ügyének posztulátora, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, egyben a zarándoklat lelki vezetője. Görögkatolikus és római katolikus püspökök, papok vegyesen tizenegyen voltak bezárva a 45-ös cellába. A fényt elzárták előlük, napközben csak az ágy szélén ülhettek, le nem fekhettek. Olyan étkük volt, hogy a börtön disznajának is jobb jutott, mivel az a börtönőrök ételének maradékát kapta meg. A cellában kellett elvégezniük szükségüket, társaik szeme láttára, és felváltva helyezkedtek el az ehhez használt facseberhez közeli ágyon. Todea püspök emlékezése nyomán tudjuk, hogy Márton Áron, amikor a legközelebb került az edényhez, maga kérte, hogy ott maradhasson. A román püspök nem véletlenül nyilatkozott mindig nagy tisztelettel Márton Áronról, s amikor ezt a kommunista politika a szemére hányta, csak annyit mondott: Uraim, a hibások ti vagytok, ott ismertem meg a börtönben és ott szerettem meg.

A máramarosi börtönben hunyt el Boga Alajos, aki Márton Áron letartóztatása után egy ideig az erdélyi egyházmegyét irányította. Bogát koporsó nélkül temették el, mivel a börtön igazgatója a harmadik évtől kezdve az elhunyt fogvatartottak koporsóinak szánt fából asztalt, székeket, szekrényt csináltatott saját magának. Az elhunytakat éjjel temették el, jeltelenül, azokban a gödrökben, amelyet a másik máramarosi börtön köztörvényes lakóival ásattak napközben. Ugyanakkor volt, hogy az itteni fogvatartottakat is – köztük Márton Áront – elvitték gödröt ásni saját elhunyt társaiknak. Bekötött szemmel szállították őket, így nem tudták, hol temették el a halottakat, s ez ma is nehezíti – a jeltelenséggel együtt – a nyughelyek beazonosítását – tudták meg a zarándoklat résztvevői. Az igazság és az igazság ismerete tesz szabaddá titeket – hívta fel a figyelmet Ilyés K. Imre esztelneki plébános, a zarándoklat másik papi résztvevője arra az evangéliumi idézetre, amely a börtönmúzeum falát is díszíti több nyelven, miután a csoport a börtön udvarán kialakított, katakomba jellegű ökumenikus kápolnában gyertyát gyújtott és imádkozott a diktatúra áldozataiért.

A Kommunizmus és az Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeumát civil kezdeményezésre 1997-ben hozták létre, a börtön épületén kívül hozzátartozik a „szegények temetője” is. A városszéli emlékhelyet a Borromeo Szent Károly-plébániatemplomban tartott szentmisét követően tekintették meg a zarándokok.

Az 1997-ig temetőként működött emlékhelyen koszorút helyeztek el a görögkatolikus egyház által állított keresztnél, amely Boga Alajos emlékezetét is őrzi. A romániai görögkatolikus püspöki konferencia immár nyolc éve szervez minden év május második szombatján zarándoklatot a helyre.

A zarándokcsoport az áldozatok emlékére állított oltárnál is imádkozott Márton Áron boldoggá avatásáért. Az oltárban a III. Márton Áron zarándoklaton helyezték el a püspök szülőfalujából, Csíkszentdomokosról származó földet tartalmazó urnát, a Boga Alajos szülőfalujából, Csíkkozmásról származó földet befogadót pedig a legutóbbi, tavaly novemberi úton.

A Márton Áron nyomát követő zarándokok a dési ferences kolostorban álltak meg esti zsolozsmára. Ezt megelőzően Kovács Gergely és a zarándoklat másik szervezője, Ferencz Kornélia – a megszentelt élet évéhez is kapcsolva az utat – megemlékeztek a Gyulafehérvári Egyházmegyében szolgáló szerzetesekről, különösen is a ferences testvérekről.

A ferencesek, ha másképp is, mint Márton Áron, megsínylették a kommunizmus egyházüldözését. A kolostorok 1949-es felszámolása után Máriaradnára vitték az összes ferences szerzetest: imádkoztak, közösségben voltak, sőt a hívek még élelemmel is ellátták őket, ahogy tudták, így a kommunisták egy év után úgy döntöttek, hogy ez nem igazi büntetés számukra. Három zárdába különítették el őket: Désen, Kőrösbányán és Esztelneken, ebből Désre került a rend vezetősége. Amikor aztán Márton Áron 1955-ben végleg kiszabadult a börtönből (de természetesen folyamatosan a Securitate megfigyelése alatt maradt), és hazatért Gyulafehérvárra, a kommunisták jól kiszámítottan letartóztattak 37 ferencest, hogy ne tudjanak beszámolni a püspöknek az egyházmegye valós állapotáról.

Kovács Gergely posztulátor ezután a Kolozsvárra vezető buszúton a – Jakab Antal egykori gyulafehérvári püspök által 1990 januárjában kezdeményezett – boldoggá avatási per állásáról számolt be az V. Márton Áron Zarándoklat résztvevőinek.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle