Valódi segítség a meddőségkezelésben – Anna Halpine tartott előadást a Párbeszéd Házában

Nézőpont – 2019. május 1., szerda | 16:50

Mi a kapcsolat a hormonok és az emberi méltóság között? Hogyan válik a nők egészsége politikai témává? Többek között ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni Anna Halpine, a World Youth Alliance (Világ Ifjúsági Szövetség) alapítója a budapesti Párbeszéd Házában április 29-én tartott előadásában.

Anna Halpine – aki a Fertility Education & Medical Management (FEMM) által harminc magyar nőgyógyásznak és endokrinológusnak tartott továbbképzés miatt érkezett Magyarországra – először a World Youth Alliance (WYA) létrejöttéről beszélt.

1999-ben, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) népesedés és fejlesztések témájában megrendezett konferenciáján egyszer csak szót kapott egy harminckét fős fiatalokból álló társaság, akik azt állították magukról, hogy a világ hárommilliárd fiatalját képviselik. Felszólalásukban az alábbi követelésekkel álltak elő: legyen az abortusz emberi jog, a gyermekeknek legyenek szexuális jogai és a szülők felügyeleti jogát töröljék el. Egy konferencián, mely a világ népességének szükségleteiről kellett volna hogy szóljon, nem esett szó az olyan alapvető szükségletekről, mint például a tiszta vízhez való hozzáférés, a közegészségügy, az oktatás, a táplálkozás, az egészségügyi ellátás, valamint a foglalkoztatás elősegítése. Anna Halpine néhány fiatallal másnapra feliratokat és szórólapot készített, melyeken arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek a fiatalok egyáltalán nem képviselik a világ teljes fiatalságát, hiszen sokan vannak, akik nem értenek velük egyet, mert úgy gondolják, hogy az alapvető emberi jogokról és a valódi szükségletekről kellene inkább tárgyalni. Megnyilvánulásukat nagyon jól fogadták a tárgyalóteremben, számos ország delegációjának vezetője kérte meg őket, hogy e célok érdekében legyenek jelen állandó jelleggel az ENSZ konferenciáin, és dolgozzanak együtt fiataljaikkal. Ekkor jött létre a World Youth Alliance.

Anna Halpine a Budapesten tartott előadásában ezután arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a dokumentumok nyelvezete, az azokban használt szavak helyes alkalmazása és egységes értelmezése mennyire fontos számos kérdésben.

2000-ben, az ENSZ Peking +5 nőügyi világkonferenciáján merült fel az a módosító javaslat az USA delegációja részéről, mely szerint „az emberi jogok biztosítják az emberi méltóságot”. A korábbi megfogalmazás szerint ez pont fordítva volt: „Az emberi méltóság megelőzi a jogokat és az emberi jogok alapját képezi.” Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata is elsőként említi az emberi méltóságot: „…az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon.” Ezen viták középpontjában az a kérdés áll, hogy az emberi személy alanya-e az emberi jogoknak, vagy pedig csak valamiképp a tárgya. A WYA célja az emberi méltóság védelme a fogantatástól az emberi élet végéig.

A Reprodukciós Jogok Központja által kiadott jelentések és javaslatok úgy fogalmaznak, mintha az élethez való jogok közé tartozna a nők abortuszhoz fűződő joga. Ezt csak úgy tudják megtenni, hogy a különféle nemzetközi egyezmények szövegeit manipulálni próbálják. Kenyában például, amikor 2008-ban azt vizsgálták, miként hajtják végre az ENSZ egyezményeit. Az elkészült jelentésben azt sérelmezték, hogy Kenyában „a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások és fogamzásgátlók korlátozottan hozzáférhetőek”, és „nem biztosítják a biztonságos abortusz lehetőségét” az állam egész területén. Az eredeti szövegben azonban ezekről a követelményekről szó sincsen. A hivatkozott dokumentum 12. cikkelye valójában a csecsemőhalandóság csökkentését, a környezetvédelem előmozdítását, a járványok megelőzését és az orvosi ellátás biztosítását írta elő.

A WYA részt vesz az ENSZ, az Európai Unió és az Amerikai Államok Szervezetének munkájában, és az egyes államok törvénykezését is segíti. A szervezet figyelemmel kísérte a Fülöp-szigeteki reproduktív egészségről szóló törvény kidolgozásának folyamatát is. A WYA munkatársai közelről megtapasztalták a jó és megvalósítható programok hiányának problémáját – melyeket a politikai irányelvekbe is bele lehetett volna foglalni. E tapasztalat révén, valamint látva az új női egészségügyi programok iránti globális igényt, létrejött a FEMM. Ez egy „olyan átfogó, az emberi személy méltóságát teljes mértékben tiszteletben tartó egészségnevelési és egészségügyi program, mely egyszerre foglalkozik a nők tájékoztatásával és az orvosok továbbképzésével”, valamint kidolgozták a Human Dignity Curriculum (HDC) elnevezésű, emberi méltóságról szóló iskolai segédanyagot is.

A megfelelő irányelvek kidolgozása rendkívül fontos. Ezek alapján alakítják ugyanis ki azokat a programokat, melyeket az országoknak követniük kell. Érdekes, hogy a nemzetközi jogban nem definiálták a szexuális nevelés fogalmát, vagyis minden ország maga határozza meg erre vonatkozó cselekvési tervét. Az emberi méltóságról szóló iskolai segédanyag segítheti az illetékeseket abban, hogy megfelelő antropológiai keretek és elvek mentén lehessen kidolgozni egy szexuális nevelést célzó programot. A HDC az egész emberi személyiségből indul ki, érinti a biológiai, az anatómiai, a fiziológiai és az érzelmi területet is – s a TeenFEMM kiegészítéssel megfelel a nemzetközi sztenderdeknek is.

Az International Planned Parenthood Federation (Tervezett Szülőség Nemzetközi Szervezete) szerint az abortusz szoros kapcsolatban van a test integritásához fűződő joggal. Ezek alapján az abortusz megtagadása szerintük megsérti a nő jogait. Ez a szervezet minél szélesebb körben igyekszik álláspontját propagálni. „A mi válaszunk erre a FEMM-program, mely egészségügyi felvilágosítás, képzés és szolgáltatás” – emelte ki az előadó. A FEMM orvosi protokollja segíti az orvosokat abban, hogy megfelelő diagnózist alakítsanak ki, és így valóban gyógyítani tudják pácienseiket. Meddőség esetében például, amikor annak oka a nem megfelelő prolaktin szint, az általános protokoll 4 százalékban, míg a FEMM-protokoll 27 százalékban találja meg ezt az okot.

Ebben a programban elsősorban a nők hormonális változásaival foglalkoznak. Az ösztrogén és a progeszteron alakulása nem csak a termékenységben játszik meghatározó szerepet, de a vércukorszintre, a véralvadásra, a csontfejlődésre vagy az agyműködésre is hatással van. A fogamzásgátlók gyakorlatilag elnyomják ezt a hormonális folyamatot. Ráadásul köztudott, hogy az orvosok fogamzásgátlót írnak fel különféle nőgyógyászati vagy egyéb panaszok kezelésére világszerte. Azonban a fogamzásgátló ilyenkor nem meggyógyítja a pácienst, hanem csak a tüneteket fedi el – a kiváltó ok pedig megmarad. Anna Halpine azt is elmondta, hogy a női testi változások követését figyelő FEMM Health applikáció nemsokára magyarul is elérhető lesz.

A szervezet a jövőben egy átfogó pilotprogramot indít Tanzániában a helyi püspöki konferencia intézményeiben. Ennek során mintegy húszmillió embert tudnak majd elérni programjaikkal.

Magyarországon április 26. és 28. között, a Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás című projektje keretében megvalósult, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával létrejött FEMM Medical Management képzés során harminc magyar orvost, valamint tizenkét FEMM-oktatót képeztek ki. A közeljövőben tíz iskola pályázhat az emberi méltóságról szóló segédanyag (HDC) alkalmazására.

Fotó: Hojdák Kristóf/Párbeszéd Háza

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria