Visszakerül Prága történelmi központjába a Mária-oszlop

Kitekintő – 2020. február 19., szerda | 10:29

Visszakerül a prágai Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel az Osztrák–Magyar Monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

Az eredeti oszlop másolatát Petr Vána szobrász készítette. A prágai városi tanács több, egymásnak ellentmondó döntés után a közelmúltban jóváhagyta, hogy az Óvárosi téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel a Mária-oszlopot. A munkálatok február 17-én kezdődtek. A tervek szerint a Mária-oszlop újbóli felavatására 2020 szeptemberében kerülhet sor.

A Mária-oszlop újrafelállításáról Prágában a kilencvenes évek közepén éles társadalmi vita robbant ki. Bár a korábbi oszlop mása már évek óta kész, a városi tanács 2019 nyarán is elutasította az engedélyezést. Több történész szerint a cseh múlt megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne Prága történelmi központjába. A városvezetésben módosult erőviszonyok miatt azonban a közelmúltban a tanács jóváhagyta a Mária-oszlop újbóli felállítását az Óvárosi téren, és a hivatalos építési engedélyt is kiadták.

Petr Vána, aki a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el az oszlop másolatát, a munkálatok helyszínén újságíróknak elmondta: az oszlop alatti helyet először a régészek tárják fel, mert az előzetes vizsgálatok szerint a föld alatt még mindig ott vannak az 1650-ben állított eredeti szobor alapjai. A másolatot ezekre az alapokra kívánják elhelyezni.

Az új Mária-oszlop felállítása április 24-én kezdődne, és a tervek szerint szeptemberben felavatható lenne a mű – nyilatkozta a szobrászművész. Szerinte az alapokban van elhelyezve a Mária-oszlop alapítólevele is, amelyet a régészek várhatóan megtalálnak.

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, és a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálából emléket állítanak Szűz Máriának.

Az oszlop – Jan Jiří Bendl alkotása – idővel sok cseh szemében a fehérhegyi csatát (1620) követő, gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. A Mária-oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása, 1918. október 28. után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le. A prágai közhangulatra jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen „Habsburg-szobrot” sikerült visszahelyezni a város köztereire.

A Mária-oszlop az Óvárosi tér közepén állt, közel Husz János közismert szobrához. Sokak véleménye szerint a katolicizmus jelképe kiegészítené a protestantizmus jelképét.

Forrás: MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala; MTI; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria