Visszakerült eredeti helyére a székesfehérvári Szent István-székesegyház főoltárképe

Hazai – 2022. július 16., szombat | 14:01

Az ütemtervnek megfelelően halad a székesfehérvári székesegyház rekonstrukciója. Az állványok bontása után visszakerültek eredeti helyükre a restaurált mellékoltárképek és a főoltárkép. A felújított székesegyházat Erdő Péter bíboros prímás augusztus 14-én áldja meg.

Több mint három évig tartó restaurálás után visszahelyezték a Szent István király koronafelajánlását ábrázoló főoltárképet eredeti helyére a Székesfehérvári Egyházmegye főtemplomának szentélyében. A teljeskörű restaurátori kutatásokkal 2016-ban megkezdett nagyszabású projekt befejező szakaszához érkezett.

A felújításra váró templomot 2018 tavaszán zárták be a zavartalan munkavégzés érdekében. A templomhajóban végzett régészeti ásatások során előkerült egy értékes, 13. századi bronz limoges-i korpusz.

2018 őszén Barokk mennyország címmel kiállítást rendeztek a székesegyházról a Csók István Képtárban. Az egyházmegye megbízásából interneten elérhető applikációt fejlesztettek a restaurálási munkák lebonyolításának támogatására. A közbeszerzések 2018. október és 2019. január között zajlottak, s közben megépültek az állványok a templomtérben. 2019 szeptemberére a tervezett munkák elvégzéséhez szükséges összes vállalkozási szerződést megkötötte a Székesfehérvári Egyházmegye. 2019. szeptember 12-én püspöki áldásban részesültek a székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakemberek.

2020–2021-ben a pandémia idején jelentősebb fennakadások nélkül folytatódott a székesegyház rekonstrukciója. A 2 ezer négyzetméteres mennyezetkép hiteles helyreállításának befejezése után 2022 nyarára elbontották az állványokat, majd a szakemberek megkezdték a templom restaurált berendezésének visszaszállítását.

A főoltárkép mellett az utóbbi hetekben visszakerültek a templomtérbe a szintén restaurált mellékoltárképek és szobrok is. A mellékterek, sekrestyék, oratóriumok restaurált berendezésének visszaépítése folyamatosan zajlik.

Székesfehérvár fogadalmi ünnepén, augusztus 14-én nyitják meg először a teljes pompájában ragyogó bazilika kapuit. A felújított székesegyházat Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg.

Az ünnepi szentmisén az egyházmegye papsága és világi vezetők mellett részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A Magyar Szent Család ereklyéivel délután 5 órakor körmenet indul a püspöki palotából a székesegyházba, az ünnepélyes szentmise az ereklyék elhelyezése után kezdődik.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria