Mindszenty József perének 75. évfordulója alkalmából tartottak vitaestet Zalaegerszegen

Hazai – 2024. február 8., csütörtök | 16:47

Rendhagyó vitaestet tartottak február 7-én Mindszenty (i)gazsága címmel a zalaegerszegi Mindszentyneum látogatóközpontban annak emlékére, hogy 75 évvel ezelőtt zajlott Mindszenty József bíboros koncepciós pere, melyben 1949. február 8-án életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték hazaárulás, államellenes összeesküvés és valutaüzérkedés hamis vádjával.

A látogatóközpont munkatársa, Szaknyéri Tünde vezette a vitaestet, melyre előzetesen is vártak kérdéseket.

A beérkezett tucatnyi kérdésre Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, valamint Kovács Gergely, Mindszenty József boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora, a Mindszenty Alapítvány képviselője, a kiállítás kurátorai igyekeztek választ adni.

Kovács Gergely elmondta: a vitaest címével – Mindszenty (i)gazsága – egy Mindszenty Józseftől származó idézetre utalnak. A bíboros egy szentbeszédében úgy fogalmazott, hogy az igazság és a gazság között csak egy betű az eltérés, de megnézzük, melyikről is van szó.

Az esten hangsúlyozták, hogy elsősorban meghallgatni akarják a zalaegerszegieket, akik körében nagyon sok történet kering; ezek igazságmagját is igyekeznek megtalálni – illetve megismerni Mindszenty József személyiségét, azt a fiatal papot, aki a város plébánosa volt; azt a veszprémi püspököt, esztergomi érseket, bíborost, akit a nyilasok és a kommunisták is fogságra ítéltek.

A 75 évvel ezelőtt lezajlott per mellett Mindszenty József életútja, a személyéhez kapcsolódó vélt vagy valós történetek is szóba kerültek a viaesten, melynek kapcsán Soós Viktor Attila egyháztörténész úgy fogalmazott: ez

párbeszéd a hallgatósággal, a látogatóközpontban dolgozókkal, a kurátorokkal, ezzel segítve közelebb kerülni a bíboros személyiségéhez.

A vitaest folytatását is tervezik, a téma minél alaposabb tárgyalására – ismertette Kovács Gergely, Mindszenty József boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora.

Forrás és fotó: zaol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria