Zöldítsük vissza a földünket! – Közös faültetésre hív a Görögkatolikus Metropólia

Hazai – 2019. szeptember 1., vasárnap | 22:01

A Görögkatolikus Metropólia Zöldítsük vissza a földünket! című felhívását adjuk közre, melyet szeptember 1-jén a teremtésvédelem érdekében elindított imanapon adtak közre.

Isten a kert közepébe helyezte az embert, hogy művelje és őrizze azt. Ma már kétségtelen jelei mutatkoznak annak, hogy nem csak hogy nem őriztük meg a ránk bízott földet, de műveletlenül is bántunk vele, s ahelyett, hogy műveltük volna, kizsákmányoltuk. Tönkretettük az Istentől kapott e gyönyörű ajándékunkat. Egyre többen mondják, hogy ez már helyrehozhatatlan, a folyamat visszafordíthatatlan. Sajnos nem kizárt, hogy ebben a tudósoknak igazuk van, de abban is hiszünk, hogy a mindenható Teremtő világában minden helyrehozható. Nekünk tehát mindent meg kell tennünk azért, hogy ezen a téren is a Teremtő munkatársaivá legyünk.

Segítsünk a földnek újra visszanyerni Istentől kapott szép arcát!

Százféle módon tehetjük ezt, itt, most csak egyet javaslunk:

Ültessünk fát!

Minden magyar görögkatolikus család és egyén ültessen egy-egy fát! Vagy akár többet is! Ez a görögkatolikus faültetés most október 1-jén, az Istenszülő oltalma ünnepén kezdődik és egészen jövő év mennybemenetel ünnepéig (május 21.) tart. Ma, a teremtésvédelem napján elhatározzuk, hogy annyi fát ültetünk, amennyit csak tudunk. Talán még eggyel többet is.

Szeretnénk aztán össze is gyűjteni ezeket a fákat – persze, csak virtuálisan. Október 1-jén indul a zöldítés. Mindenkit arra kérünk, buzdítunk valójában nem csak a görögkatolikusokat, hanem minden jó szándékú embertársunkat –, hogy saját környezetében, háza előtt, udvarában, kertjében, ahol csak lehetősége van, ültessen el egy fát (vagy többet). Majd, ha már elültette, jelezze nekünk a faultetes@hd.gorogkatolikus.hu címen! Csak a települést kell megjelölni. Ezzel a jelzéssel megjelenik egy fa a honlapunkon látható, egyre zöldülő Magyarország térképünkön is. Ha több jelenik meg egy faluban, városban, akkor csak dúsul az a hely. Zöldítsük be minél jobban ezt a játéktérképet, de ennek eredményeképpen a valóságban is annál zöldebb, annál élőbb, annál frissebb lesz újra az országunk. A tenger cseppekből áll össze, az erdő egy-egy fából, földünk megmentése a jó szándékú emberek egy-egy cselekedete nyomán.

Egyenként kevesek vagyunk, együtt azonban az egész földet megmenthetjük. Persze, csak Isten segítségével. Kérjük tehát az ő áldását e jóra törekvésünkre! Aki pedig még vagy már nem tud fát ültetni, az mondjon el egy imát értünk, faültető testvéreiért!

A játék – e komoly játék – hevének érdekében három díjat is kisorsolunk. Azok nevezhetnek be, akik a bejelentésen túl a nevüket, címüket is megadják, a faültetésről pedig fényképpel ellátott rövid beszámolót is küldenek. A kisorsolt díjak:

10 faültető személy, család vagy közösség számára egy éves előfizetés a Görögkatolikus Szemle újságra;

10 faültető személy, család vagy közösség számára egy éves előfizetés a Görögkatolikus Szemlélet újságra;

1 faültető személy vagy család számára három napos teljes ellátás Máriapócson vagy Sajópálfalán.

Sorsolás a 2020. évi Metropóliai Családnapon.

Érdemes tehát beszállni a görögkatolikus zöldítésbe!

Kiegészítésül IDE klikkelve néhány jó tanácsot is csatolunk: mit kell tudnunk, mire ügyeljünk a fa elültetésekor. Akinek pedig kérdése van, bátran írjon nekünk a faultetes@hd.gorogkatolikus.hu címre! Szívesen segítünk.

Október 1-je, az Istenszülő oltalmának ünnepe a nagy faültetés kezdőnapja!

Mindenkit szeretettel hívunk, csatlakozzék hozzánk!

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye; Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria