„Maradjatok a városban...!” – Templombúcsú Örökösföldön

Kishírek – 2019. június 18., kedd | 9:45

A görögkatolikus templom tizedik születésnapjára gyűltek össze a hívek június 9-én, pünkösdvasárnap, a Szentlélek eljövetelének ünnepén Nyíregyháza-Örökösföldön.

A Szentháromság tiszteletére szentelt, tízéves templomban az új élet szimbolikus színe, a zöld szép csokrokból köszönt vissza a padsorok és az ikonosztázion mellől – derül ki Szender Adrienn összefoglalójából.

Az ünnepi Szent Liturgiát Papp Tibor főhelynök és Bodnár Attila mátészalkai iskolalelkész mutatta be. Prédikációjában Bodnár Attila Jézus egyik parancsára hívta fel a figyelmet: „Maradjatok a városban...!” (Lk 24,49).

Ez a közösség számos akadályon ment át, míg eljutott odáig, hogy méltó helyen imádkozhatnak. Volt a városban sok szép templom, az iskolánál és közösségi háznál magasztosabb hely, de azok az emberek, szervezőlelkészek és a parókus, akik kitartottak, bíztak s reméltek, megkapták a jutalmukat. Mint ahogy a tanítványok is, akik hallgattak Jézus szavára – hangzott el a mátészalkai iskolalelkész szentbeszédében. Bodnár Attila kiemelte: „Mindezekért elsősorban hálával és köszönettel tartozunk Istennek, s kérnünk is kell, hogy ez a lelkesedés megmaradjon.”

A liturgia után a templom udvarán folytatódott az ünneplés. A jeles nap pünkösdi vecsernyével zárult, melyen az elmúlt évekért adtak hálát Istennek a közösség tagjai.

Nyíregyházán, az örökösföldi lakótelepen a kilencvenes években fogalmazódott meg az igény, hogy önálló egyházközség alakuljon, s előbb a helyi orvosi rendelőben, majd az örökösföldi közösségi házban végeztek rendszeresen szertartásokat a belvárosból kijáró lelkipásztorok. A településrész 2004-ben saját szervezőlelkészt kapott, majd 2008-ban a megalakuló egyházközség élére kinevezték első parókusát.

A templom alapkövét 2011. április 30-án, II. János Pál pápa boldoggá avatásakor tették le. Az örökösföldi görögkatolikus egyházközség új templomát 2014. április 26-án, Szent Liturgia keretében szentelte fel Kocsis Fülöp érsek-metropolita – a Szentháromság tiszteletére.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Angéla

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria