A kerékpár lelkipásztori eszköz is – A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség tagja lett a Vatican Cycling

Kitekintő – 2021. november 1., hétfő | 14:00

Az Athletica Vaticana kerékpáros egyesülete, a Vatican Cycling szeptember 24. óta hivatalos tagja a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek. A szövetség elnöke, David Lappartient október 28-án látogatást tett a vatikáni sportegyesületet felügyelő Kultúra Pápai Tanácsa elnökénél, Gianfranco Ravasi bíborosnál, hogy átadja a kerékpáros szövetséghez való csatlakozást tanúsító hivatalos okiratot.

Az okirat szerint a Vatikán szeptember 24-én Leuvenben, a szövetség 190. nemzetközi értekezletén vált hivatalosan taggá.

Ezzel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség 200. tagja lett az Athletica Vaticana.

Az október 28-án tartott vatikáni találkozón a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség részéről Enrico Della Casa elnökhelyettes, az Európai Kerékpáros Szövetség elnöke; a szövetség igazgatói bizottságának tagjai közül pedig Rocco Cattaneo és Renato di Rocco vett részt.

Jelen volt továbbá Gioia Bartali, a híres olasz kerékpáros, a kétszeres Tour de France- és háromszoros Giro d’Italia-nyertes Gino Bartali unokája, illetve Attilio Nostro olasz püspök, aki római plébánosként oratóriumát Gino Bartaliról nevezte el. (Gino Bartalit mély barátság fűzte XII. Piusz pápához, és boldoggá avatása is folyamatban van.)

Gianfranco Ravasi, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében

felidézte a Ghisallói Szűzanyát, a kerékpárosok védőszentjét, akinek kegyhelye az észak-itáliai Lombardiában, a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny útvonalán található.

Ravasi bíboros a kerékpárról mint lelkipásztori eszközről beszélt. Kiemelte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség célkitűzéseit, amellyel a sportágat kívánják népszerűsíteni annak közösségi oldalát megerősítve; továbbá utalt a kerékpársport legjelentősebb dimenzióira, amellyel a befogadást, a szolidaritást segítik elő.

A három évvel ezelőtt megalakult Athletica Vaticana örömmel támogatja e közkedvelt sportot, amely világszerte nagy jelentőséggel bír; Olaszországban a második legnépszerűbb sportágként tartják számon. Ferenc pápa szavai szerint

a kerékpározás olyan erényekre hívja fel a figyelmet, mint a kitartás, vagy a fáradtság elviselése a hosszú és meredek emelkedőkön, a bátorság, a szabályok tiszteletben tartása, a csapatszellem és az altruizmus.

Mindezen értékek részét képezik a vatikáni sportegyesület által is képviselt szellemnek és a kitűzött céloknak.

A találkozóra a vatikáni sajtószolgálat videoösszeállítással is készült, amelyben felhívják a figyelmet a kerékpározás és a hit közötti szoros kapcsolatra, nagy élsportolók életútján keresztül.

Az összeállításban a pápák és a kerékpárosok nagy találkozásairól, továbbá a sportágat érintő kegyhelyekről is megemlékeznek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria