A melkita pátriárka megköszönte a magyar kormány anyagi támogatását

Kitekintő – 2019. április 11., csütörtök | 14:59

Jusszef Abszi (I. József) melkita görögkatolikus pátriárka április 8-án levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megköszönte a vendéglátást és a magyar kormány pénzügyi támogatását – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az egyházi vezető április 8-i, damaszkuszi keltezésű levelében rámutatott, hogy a Hungary Helps Programnak köszönhetően szíriai családok ezrei maradhatnak hazájukban. Jusszef Abszi  (I. József)  úgy véli: a támogatás segítségével megmutathatják a menekülést választóknak, hogy az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba Szíriában, és eggyel több okuk van visszatérni szülőhazájukba.

„A Hungary Helps programjai a válságban lévő emberek támogatására irányulnak – írta Jusszef Abszi. – Először meghallgatják őket, majd megfelelő segítséget nyújtanak nekik, miközben tiszteletben tartják nézeteiket és jogukat ahhoz, hogy ősi földjükön maradjanak” 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány a Hungary Helps Program keretében támogatást nyújt a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyháznak. Egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak. A cél, hogy a támogatásnak köszönhetően az ott élők szülőföldjükön boldogulhassanak.

Orbán Viktor február végén fogadta a pátriárkát, aki egyházának több magas rangú tisztségviselőjével együtt érkezett Budapestre a miniszterelnök meghívására. Jusszef Abszi előadást is tartott egy konferencián, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendeztek.

Forrás: MTI

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria