A muszlimok is együtt imádkoztak a karácsonykor elhunyt Barbara nővérért Libanonban

Kitekintő – 2022. január 7., péntek | 10:38

A különböző felekezetek tagjai január 2-án egy emberként vettek végső búcsút Hermel városban a december 24-én kilencvenévesen elhunyt Jézusról nevezett Barbara nővértől, akit egy egész ország szeretett.

Hosszú élete során „mindenütt jót vetett, ahová csak eljutott”. Ezért ajánlották fel a Beqaa-völgybeli Hermel városában élő síita muszlimok imáikat a karácsonyeste elhunyt Jézusról nevezett Barbara nővérnek, a Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség kilencvenéves tagjának lelki üdvéért. Az ország teljes lakosságát meghívták a január 2-án, vasárnap este tartott gyászszertartásra, amelyet a Zajn al-Abidin imámnak szentelt mecset részvétnyilvánító termében, az el-Hara negyedben tartottak. A szertartásra hívó üzenet méltatta a szeretetet, amellyel Barbara nővér „jót vetett, ahová csak ment”. „Hiányzol Hermel egész népének, az odaadás, a szeretet és a tisztaság eszményképe voltál” – olvasható a negyedbe vezető bekötő úton állított transzparensen, amelyen tisztelői hálájukat fejezi ki Barbara nővérért, lelkét „Isten mérhetetlen irgalmára” bízva.

A temetési megemlékezésen – számoltak be az eseményen részt vevő tudósítók a Fides hírügynökségnek – Barbara nővér testvérei a helyi közösség tagjainak részvétét fogadhatták. A polgármester háláját fejezte ki a nővérek jelenlétéért a térségben, emlékeztetve arra, hogy diszkrét szolgálatuk egész életét végigkísérte, kisgyermekkora óta. Barbara nővér lelki üdvéért a szertartásra érkező muszlimok elmondták az Al-Fātiḥát, a „könyörületes és irgalmas” Istenhez intézett könyörgést, amely a Korán első szúrája. A jelenlévőket a libanoni keresztény és muszlim közösségek részvétnyilvánító alkalmain megszokott módon a hagyományos keserű kávéval vendégelték meg.

A hermeli síita muszlimok által szervezett temetési szertartás, amelyen Barbara nővér lelki üdvéért imádkoztak, jelzi annak az egyedülálló és csendes apostoli munkának a gyümölcsét, amelyet oly sok Jézusnak szentelt ember végez a Közel-Kelet népei körében nap mint nap.

Az egyiptomi származású Barbara Kasszab nővér egész életét Jézus nyomdokain haladva töltötte, jótékonykodva, keresztény és muszlim testvéreit egyaránt szolgálva egy olyan országban, amelyet testvérgyilkos konfliktusok sebeztek meg, és olykor szét is szakítottak.

„Barbara nővér halála nagy szomorúság a földön és nagy öröm a mennyben” – olvasható abban a közleményben, amelyet a térségben élő keresztények adtak ki a halálhír kapcsán. Barbara nővér „életét az egyházi munkának, a közösség és különösen a régió szegényeinek szolgálatában végzett szociális munkának szentelte”. Köszönetet mondtak Barbara nővér és rendi közössége jelenlétéért, akik vigasztalást nyújtottak a nehéz időkben, és „fénylő jel voltak sötét világunkban”. „Lelked a betlehemi gyermek karácsonyi ajándéka lesz – olvasható az üzenetben. – Menj békében, erényes anya és nővér, és legyen a lelked segítség számunkra, családjaink, társadalmunk és egész térségünk számára.”

Mielőtt Hermelben letelepedtek volna, a Jézus Kistestvérei Női Szerzetesközösség, a Magdeleine Hutin nővér által Szent Charles de Foucauld atya lelki nyomdokain alapított kongregáció tagjai a főként keresztények által lakott Rasz Baalbek faluban hozták létre rendházukat. A libanoni konfliktus éveiben ez a ház a béke és a békés együttélés helye volt. Ma már a hermeli kis kolostor melletti földeken olajfákat, szőlőt, hüvelyeseket és gyümölcsfákat termesztenek. 2017-ben, amikor a dzsihadista milicisták a feldúlt Szíriából behatoltak a Beqaa-völgybe, a polgármester azonnal védelme alá helyezte a nővéreket. A muszlim szomszédok vigyáztak a kolostorra és várták az apácák visszatérését. És amikor visszatértek, megkérték őket, hogy ne menjenek el soha többé. Így továbbra is teljesítették missziós és szemlélődő hivatásukat: figyelni és mindennapi cselekedeteikkel tanúságot tenni a muszlimok között Jézus jelenlétének jeleiről és az irántuk való szeretetéről.

Fordította: Varga Judit

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria