A négy éve elrabolt aleppói püspökök még életben vannak

Kitekintő – 2017. április 27., csütörtök | 19:56

Daniel Kourie bejrúti szír ortodox püspök értesülései szerint a 2013-ban elrabolt két aleppói püspök, Gregoriosz Johanna Ibrahim és Bulosz Jazigi (Pál) még életben van; Daniel Kourie mindenkit biztatott, ne adja föl az imádkozást értük.

Daniel Kourie szír ortodox főpásztor április 22-én Bejrútban, a Szűzanya moussaitbeh-i megjelenésének 47. évfordulója alkalmából bemutatott ünnepi liturgián beszélt az elrabolt püspökökről.

A szír ortodox egyház minden évben a húsvét utáni vasárnapon emlékezik meg a bejrúti városnegyedben történt Mária-jelenésekről – idén ez egybeesett az aleppói szír, illetve görög ortodox püspök elrablásának negyedik évfordulójával.

Gregoriosz Johanna Ibrahimról és Bulosz Jazigiről azóta sem tudni semmi biztosat; a róluk készült fényképeket kihelyezték a székesegyházban, és körbehordozták a jelenések évfordulójáról megemlékező fáklyás körmeneten.

A kettős évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen Daniel Kourie püspök, az elrabolt főpásztorok ügyével foglalkozó bizottság elnöke igyekezett biztatni a híveket. Elmondta, tudomása szerint a két püspök életben van: „akik máshogy gondolják, bizonyítékkal támasszák alá állításukat” – fogalmazott. A bizottság minden lehetséges szervnél közbenjárt az elrabolt főpásztorok érdekében Libanonban és Szíriában egyaránt; mindent megtettek, hogy a két aleppói püspök nyomára leljenek.

Daniel Kourie felszólította a libanoni hatóságokat, hogy tekintsék az esetet nemzeti ügynek, hiszen vallásközi vonatkozásai különleges jelentőséget adnak neki. Elítélte a „vallási és etnikai alapú tisztogatást Szíriában, Irakban és Egyiptomban”, illetve azokat az államokat, amelyek mindezt emberi erőforrással, fegyverekkel és pénzzel támogatják.

Szűz Mária moussaitbeh-i jelenései az 1968-as zeitouni eseményeket idézik, amikor Kairó egyik külvárosában, a Fényességes Szent Szűz nemzeti szentély felett, a főkupola magasságában látták többen a Szűzanyát. A Bejrúthoz tartozó Moussaitbeh-ben a Szent Péter és Pál-székesegyház kupolája fölött jelent meg 1970-ben. Moussaitbeh Bejrút egy vegyes lakosságú városrésze, jelentős szír közösséggel. A szír ortodox egyház a jelenések hitelességét dekrétumban ismerte el. A többi libanoni keleti ortodox egyháztól azonban nem kapták meg az őket megillető tiszteletet, holott olyan jelnek lehetett volna tekinteni a Mária-jelenéseket, melyek nyitottságra és egységre hívtak az iszlamista fenyegetettség kezdetén.

Forrás és fotó: Pravmir.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria