Állandó pap híján szétszéledt a nyáj – Az újjáéledésben reménykednek az üzbegisztáni Szamarkandban

Kitekintő – 2021. július 8., csütörtök | 12:25

A művészet is lehet a hithirdetés útja, üzenhet Krisztusról azoknak, akik kíváncsiságból betérnek a templomba. Ezt a célt látták maguk előtt a Megtestesült Ige Kongregáció papjai az üzbegisztáni Szamarkandban, amikor belekezdtek a Keresztelő Szent János-templom, a város egyetlen katolikus temploma felújításába.

Ariel Alvarez Toncovich plébános a Fides hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, „biztosak vagyunk benne, hogy a művészet is lehet az evangelizáció eszköze, ezért is kezdtünk bele két hete a szamarkandi templomunk felújításába, amelynek száz évvel ezelőtti jellegzetességeit szeretnénk visszaállítani: újra fenséges és spirituális gótikus templommá tenni.”

Az új üvegablakokkal és a többi képi ábrázolással kívánják a hitet oktatni, evangelizálni, Krisztust közölni a művészet révén.

Érzékelhetően kezdenek visszatérni a turisták Üzbegisztánba, miattuk is fontosnak érzik, hogy aki betér a Keresztelő Szent János-templomba, ha csak kíváncsiságból vagy kulturális okból is, otthon érezze magát.

A Kr. e. 7–5. század között alapított Szamarkand város az egykori selyemúton fekszik, annak is a legfontosabb szakaszán, így évszázadok óta sok az átutazó, a „turista”. Napjainkban a lakosság fő bevételi forrása a turizmus, illetve a település demográfiai növekedése is ennek köszönhető, a lakosság száma mára meghaladta a fél millió főt.

Alvarez atya elmondta, az elmúlt években nem volt állandó papja a templomnak, más városokból jöttek misszionárius papok, hogy legalább a vasárnapi miséket megtartsák. Ez a hívek szétszéledéséhez vezetett, akiket most igyekeznek visszacsábítani, a hely megszépítésével és különböző tevékenységekkel, köztük oratórium létrehozásával.

Alvarez atyát nyolcévi kazahsztáni misszió után helyezték Szamarkandba, rendtársával, Paolo Giacintivel együtt, éppen abból a célból, hogy újra életet leheljenek a plébániai közösségbe.

Szamarkand mellett még négy egyházközség van az országban, összesen mintegy háromezer hívővel, ebből hétszázan a fővárosban, Taskentben élnek, amellett Buharában, Urgencsben és Ferganában. Angrenben, ahol jelenleg új templomot terveznek, huszonöt hívő él. A 30 milliós népesség döntő többsége, 90 százaléka muszlim; 3,5 százalék orosz ortodox, s a népesség mindössze 3 százaléka tartozik más keresztény egyházakhoz.

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria