Az ázsiai bíborosok a mianmari nép mellett állnak, békére és demokráciára hívnak

Kitekintő – 2021. március 25., csütörtök | 18:30

Tizenkét ázsiai bíboros írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kifejezik szolidaritásukat Mianmar egyházi vezetőivel, a békére és a burmai nép körében a demokrácia visszaállítására szólítanak fel.

Az aláírók, az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének tagjai „Kedves testvérünk, Bo bíboros” megszólítással kezdik levelüket, osztozva fájdalmában és szomorúságában, és teljes körű támogatásukról biztosítják a mianmari vallási vezetőket.

„Egységben vagyunk veletek, amikor népeteket az imádságban Istenhez vezetitek, hogy mihamarabb érjen véget a konfliktus, hogy mindenki meglássa a megoldás felé vezető utat, elítélve az ártatlan civilek ellen alkalmazott katonai erőszakot” – írják levelükben az egyházi vezetők.

A nyílt levelet aláíró bíborosok: Malcolm Ranjith (Srí Lanka); Oswald Gracias (India); Thomas Aquino Manyo Maeda (Japán); Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij (Thaiföld); Cornelius Sim (Brunei); Ignatius Suharyo (Indonézia); Orlando Quevedo (Fülöp-szigetek) ; John Tong Hon (Hongkong); George Alencherry (India, szír malabár egyház); Baselios Cleemis Thottunkal (India, szír malankár egyház); Patrick D’Rozario (Banglades); Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun (Laosz).

Hangsúlyozzák: „Az erőszak soha nem megoldás. Az erő soha nem megoldás. Csak még több fájdalom és szenvedés, még több erőszak és pusztulás fakad belőle. Szívből kérünk minden mianmari vallási vezetőt, hogy csatlakozzon hozzánk a békéért való imádságban, csatlakozzon a békefelhíváshoz és a békéért tett erőfeszítésekhez!”

A katonai puccs vezetőihez így fordulnak levelükben: „Túl sok a harag, túl sok az erőszak, túl sok a vérontás, túl sok fájdalom és szenvedés éri ezt a békeszerető népet, amely csak az egységre, a harmóniára vágyik, és arra, hogy lehetőséget kapjon a fejlődésre a szabadság légkörében.”

A bíborosok így szólítják meg a mianmari katonákat: „Kérünk benneteket, folytassatok párbeszédet, hogy megoldást találjatok, tovább tudjatok lépni. A Rangun utcáján térdelő, a fegyveres fellépés beszüntetéséért könyörgő szerzetesnővér képe belevésődött az elmékbe az egész világon.” Kifejezik teljes bizalmukat abban, hogy a mianmari nép kerüli az erőszakot, és hangoztatják: „Tudjuk, hogy az emberek a békét szeretik és csak a fejlődés lehetőségét keresik. Tiszteletben tartották a törvényeket és együttműködtek a hatóságokkal. Ebben a pillanatban nem vágynak másra, mint harmóniára és arra, hogy legyen vége az erőszaknak.”

Csatlakozva azokhoz a felhívásokhoz, amelyeket nemzetközi szervezetek, vezetők – mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Ferenc pápa, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) – adtak ki annak érdekében, hogy vessenek véget az erőszaknak, megállapítják: „Mi, Ázsia bíborosai csatlakozunk a békefelhíváshoz, minden érdekelt felet, katonákat, politikusokat, tüntetőket, minden vallási, egyházi vezetőt erre hívunk: béke, béke, béke. A béke lehetséges. A béke szükséges.”

Az üzenet végén kijelentik: „Ázsia a béke, a remény, a szívélyes családi kapcsolatok földrésze. Egyetlen család vagyunk. Mindannyian segíteni akarunk nektek. De nektek kell elkezdenetek a saját házatokban. A béke lehetséges!”

A február 1-jei államcsínyt követő békés, a demokráciáért meghirdetett tüntetéseket erőszakkal felszámolták. A politikai foglyokat segítő szövetség (Assistance Association for Political Prisoners, AAPP) – egy független, a burmai társadalmat monitorozó szervezet – számításai szerint a támadásoknak eddig 275 halálos áldozata van.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria