Az első koreai vértanú szobrát helyezik el a Szent Péter-bazilika külső falfülkéjében

Kitekintő – 2023. szeptember 15., péntek | 18:50

Kim Taegon Szent András (1821–1846), az első koreai katolikus vértanú pap égi születésnapján, szeptember 16-án ünnepélyes szertartás keretében áldják meg és helyezik el a szentet ábrázoló hattonnás márványszobrot a Szent Péter-bazilika egyik külső falfülkéjében. Lazzaro Heung-sik You bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa mutat be szentmisét a Dél-Koreából a jeles eseményre Rómába érkező híveknek.

A szoborállítás terve, mely a koreai szent születésének kétszázadik évfordulóján rendezett ünnepségek lezárásakor született, a Koreai Püspöki Konferencia kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

Az ünnepi eseményre több mint háromszázan érkeznek a koreai egyház képviseletében Rómába: püspökök, papok, szerzetesek és világi hívők. Szeptember 16-án, szombaton délelőtt Ferenc pápa magánaudiencia keretében fogadja a koreai delegációt.

„Nagyon örülünk, hogy Ferenc pápa elfogadta a javaslatunkat. Nagy megtiszteltetés koreai egyházunk számára, mely erősen kötődik ehhez a szenthez. Hisszük és reméljük, hogy egyre inkább szeretni fogják és közbenjárásáért fohászkodnak a hívek az egész világon” – nyilatkozta a Fides katolikus hírügynökségnek Lazzaro Heung-sik You bíboros, Tedzson emeritus püspöke, a Papi Kongregáció prefektusa.

Az ázsiai főpásztor koreai nyelven mutat be szentmisét szeptember 16-án, szombaton 15 órakor a vatikáni Szent Péter-bazilikában a zarándokoknak. A szertartás után a bazilika főpapja, Mauro Gambetti bíboros ünnepélyesen megáldja és felavatja a koreai szent szobrát.

Közel négy méter magas és hattonnás a carrarai márványból készült szobor, amelyet Han Jin-Sub koreai művész alkotott Nicolas Stagetti olasz szobrásszal együtt a toszkán kisvárosban, Pietrasantában. „Miután megkaptam a megbízást a Szentszéktől, tájékozódtam, hogy megalkossam az alakot. Több vázlatot is benyújtottam, a Szentszék pedig azt a változatot választotta, amelyen Szent András kitárja karját, és hagyományos koreai öltözéket visel” – mondta el Han Jin-Sub.

Körülbelül tízezerre becsülik a koreai vértanúk számát, akik közül 103 hívőnek ismert és dokumentált a vértanúsága, köztük az első koreai vértanú, Kim Taegon Szent András.

Kim Taegon 1821-ben született kereszténységre tért családban. 15 éves korában keresztelték meg. A makaói szemináriumban tanult, 1845-ben szentelték pappá. Ő volt az első koreai katolikus pap. Evangelizáló tevékenysége miatt letartóztatták és üldözték a Csoszon-dinasztia idején. Fővesztés általi halálra ítélték 25 éves korában, 1846. szeptember 16-án.

II. János Pápa 103 korai vértanút avatott szentté, köztük Kim Taegon Szent Andrást, amikor 1984-ben apostoli látogatást tett Dél-Koreában. A koreai vértanúk között tíz francia misszionárius is volt, akik a Párizsi Külmissziós Társaság tagjai voltak.

Ferenc pápa május 24-én, a szerdai általános kihallgatáson az apostoli buzgóságról szóló katekézissorozatában kiemelte Kim Taegon Szent András példáját.

„Ma egy távoli ország, Korea egyházában szemléljük az evangelizáció iránti szenvedély nagyszerű példáját a vértanú pap, Kim Taegon Szent András alakjában. Korea evangelizálását kezdetben világi hívek végezték. Megkeresztelt laikusok adták tovább a hitet, mert papok még nem voltak, ők csak később jöttek, ezért az első evangelizációt a laikusok végezték – ismertette a Szentatya. – Képesek lennénk mi ilyesmire? (...) Az első papok egyike Szent András. Élete az evangélium hirdetése iránti buzgóság ékesszóló tanúságtétele volt, és az is marad. Mintegy kétszáz évvel ezelőtt a koreai föld nagyon súlyos üldöztetés színhelye volt, a keresztényeket üldözték és megölték. Azokban az időkben Koreában a Jézus Krisztusban való hit azt jelentette, hogy készen kellett állni a halálig menő tanúságtételre. A keresztény ember természeténél fogva (...) tanúságot tesz Jézusról. Kim Szent András és a többi koreai hívő megmutatta, hogy az üldöztetés idején hozott tanúságtétel az evangéliumról sok gyümölcsöt teremhet a hitben” – mondta a pápa.

Koreába a 17. század elején jutott el a keresztény tanítás. Világi hívek vezették a közösségeket. A 19. században érkezett francia misszionáriusok hirdették az evangéliumot. Az üldözések több hullámban, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban sújtották a keresztény közösségeket.

Szeptember 20-án 103 vértanút ünnepel a világegyház, köztük Kim Taegon Szent Andrást és Csong Haszang Szent Pált, Korea védőszentjeit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria