Az energiaválság közepette az EU püspökei szolidaritásra szólítanak fel a tél előtt

Kitekintő – 2022. november 11., péntek | 16:37

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) az európai tél közeledtével, november 7-én felhívással fordult az EU döntéshozóihoz, hogy ne hagyják magukra azokat a családokat és egyéneket, akik kiszolgáltatottak vagy társadalmi, gazdasági diszkrimináció áldozatai, és nem képesek kifizetni a fűtés- és a villanyszámlát.

Az orosz–ukrán háború miatt kialakult válság kapcsán, amely megugró inflációt és emelkedő energiaárakat eredményezett, az Európai Unió püspökei felhívásukban szolidaritást és támogatást kérnek a legsebezhetőbbek számára.

Az EU döntéshozóihoz intézett felhívásukban a püspökök hangsúlyozzák: „Mindenki, különösen a legsebezhetőbbek számára biztosítani kell a megfizethető energiához való méltányos hozzáférést, miközben nem szabad szem elől téveszteni az igazságos és fenntartható energiaátállás hosszú távú céljait.”

A püspökök megjegyzik, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió összefüggésében az Európai Unió egyetlen olaj- és gázszállítótól való túlzott függése tette lehetővé, hogy Oroszország fegyverként használja az energiaellátást. Ez a helyzet nemcsak megerősítette az energiabizonytalanságot Európában, hanem azt is eredményezte, hogy a megugró árak negatívan érintik az EU összes társadalmát. „Míg egyes cégek csődbe mennek, mások elbocsátják a dolgozókat, sokan már nem képesek megbirkózni a megélhetési költségek emelkedésével.”

Ezért a COMECE kollektív szolidaritásra szólít fel, arra hívja társadalmaink minden tagját, hogy törődjenek egymással és törekedjenek a felelős energiafogyasztásra. Az EU döntéshozói számára pedig három irányelvet jelöl ki: a javak egyetemes rendeltetési elve, a szegények előtérbe helyezése, igazságosság és béke.

A COMECE püspökeinek ezen felhívása kapcsolódik a korábban, októberben, a 2022-es őszi közgyűlés során megfogalmazott felhíváshoz Ukrajna és egész Európa békéjéért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: PxHere.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria