Az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium közgyűlése a liturgikus képzésről

Kitekintő – 2024. február 7., szerda | 16:25

Február 6–9. között tartja plenáris ülését az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium, Arthur Roche érsek prefektus vezetésével. A négynapos római tanácskozáson, melynek címe: „Menjetek, készítsétek elő a húsvéti vacsorát” (Lk 22,8) – Liturgikus képzés felszentelt személyek és világi hívek számára, Erdő Péter bíboros, a dikasztérium bíborosi tanácsának tagja is részt vesz.

A találkozóra hivatalosak – tisztségviselőin kívül – a dikasztérium bíboros, érsek, valamint püspök tagjai, akiknek munkáját tanácsadóik segítik. A dikasztériumnak hivatalból 23 bíboros, valamint 21 érsek és püspök tagja van.

A közgyűlés az Egyház liturgikus képzésének mai kihívásairól és lehetőségeiről tanácskozik, azzal a céllal, hogy elmélyítsék a liturgikus képzés témáját hatvan évvel azután, hogy a II. Vatikáni Zsinat 1964-ben közzétette Sacrosanctum Concilium kezdetű, a szent liturgiáról szóló konstitúcióját.

A plenáris ülésen azokat az irányelveket követik, melyeket Ferenc pápa 2022 júniusában tett közzé a Desiderio desideravi kezdetű apostoli levelében, melyben megállapítja: „A reform el nem fogadása, valamint annak felületes értelmezése elvonja a figyelmünket attól az elkötelezettségtől, hogy választ találjunk az ismételt kérdésre:

Hogyan növekszünk annak a lehetőségében, hogy megéljük a liturgikus esemény teljességét?” (31.)

A közgyűlés nem csupán a liturgikus képzés fontosságát hangsúlyozza, hanem gyakorlati javaslatokat is kínál a püspököknek egyházmegyéik lelkipásztori terveinek kidolgozásához, azzal a célkitűzéssel, hogy segítse a pápai dokumentum megfontolásainak gyakorlati megvalósítását.

A dikasztérium közgyűlésén három fő témáról tanácskoznak: liturgikus képzés a Sacrosanctum Concilium zsinati konstitúciótól kezdve Ferenc pápa leveléig; a szentségekbe bevezető misztagógikus képzés Isten népe számára. Milyennek kell lennie a felszenteltek liturgikus képzésének – Az oregoni szeminárium (Mount Angel Seminary, Oregon, USA) tapasztalata; a liturgia az első és nélkülözhetetlen forrás, amelyből a hívek hiteles keresztény lelkiséget meríthetnek (SC 14).

Az előadásokat elmélkedés, ima és csoportos beszélgetés követi. A plenáris ülés alkalmat ad egyúttal a liturgikus ünneplésre és a zsolozsma közös végzésére. Február 8-án, csütörtökön délelőtt Ferenc pápa audiencián fogadja a közgyűlés résztvevőit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (archív, a dikasztérium 2019-es közgyűlése): Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria